Igaunijas valdībai ilgi nav varējusi vienoties atbalstīt vai neatbalstīt ANO Vispasaules nolīgumu par drošu, kontrolētu un likumīgu migrāciju, kas priekšvēlēšanu gaisotnē izraisījis asas diskusijas.

Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē izstrādātais starpvaldību nolīgums valstīm nav jāparaksta, jo tas nav juridiski saistošs. Dokumenta izvirzītais mērķis ir noregulēt pārrobežu migrāciju vienotā, visaptverošā veidā.

Gan Igaunijas parlamenta pozīcijas un opozīcijas deputāti, gan igauņu eiroparlamentārieši ir skaļi kritizējuši valdību par neizlēmību, būtībā par publiski paužamas nostājas trūkumu attiecībā uz globālās migrācijas tēmu kopumā.

Kamēr valdība domājusi, labējā Igaunijas Konservatīvā tautas partija savākusi vairāk nekā 1 000 parakstus pret Igaunijas atbalstu nolīgumam un ceturtdien, 16.novembrī, sarīkojusi protesta akciju pie parlamenta ēkas Tallinā.

Sevišķi neapmierināta ar notiekošo bijusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida (Kersti Kaljulaid), kura ir ielūgta uz nolīguma atbalstīšanas konferenci, kas tiks rīkota 10.decembrī Marokā. Valdība ilgstoši viņai liegusi skaidrību: būs jādodas pārstāvēt valsti konferencē vai ne.

Nenoteiktība Tallinā beigusies ceturtdien ar Igaunijas premjerministra Jiri Ratasa (Jüri Ratas) (Centra partija) atbalstošo paziņojumu, ka nolīgums piedāvā risinājumu globālai migrācijas problēmai, kas, pēc ANO aplēsēm, ar ko saskaras kopumā 230 miljoni cilvēku.

Tikmēr Vispasaules nolīgumu par drošu, kontrolētu un likumīgu migrāciju neatbalsta Amerikas Savienotās Valstis, Austrija, Austrālija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Ungārija un Polija.

 

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: ANOIgaunijamigrācijas pakts

youtube icon
Abonēt youtube