Lietuvas valdība trešdien, 21.novembrī, apstiprinājusi ieceri valstī ieviest pārtikas talonu sistēmu. Tā cienījama gada gājuma cilvēkiem atsauks atmiņā Padomju varasiestāžu cīņu ar preču deficītu.

Tomēr šeit nav runa par preču trūkumu. Lietuvas premjerministra Sauļus Skverneļa (Saulius Skvernelis) virzītais plāns paredz sākotnēji piešķirt pārtikas talonus ģimenēm ar bērniem pirmskolas vecumā. Ja sistēma darbosies sekmīgi, tad nākotnē ir iecerēts talonus piešķirt visiem iedzīvotājiem.

Katrs cilvēks mēnesī saņemtu trīs talonus, visticamāk, elektroniskā veidā. Par pirkumiem joprojām būtu jāmaksā ar naudu, bet, iepērkoties ar talonu, klients saņemtu 20% atlaidi no pirkuma summas. Iecere paredz, ka talonus varēs izmantot pirkumiem mazos pārtikas veikalos, kur pārdod svaigu lauksaimniecības produkciju.

Partizānu komandieri pasludina par kādreizējo valsts galvu

Lietuvas Seims otrdien, 20.novembrī, pasludinājis kādreizējo partizānu komandieri Adolfu Ramanausku-Vanagu (Adolfas Ramanauskas-Vanagas) par faktisko valsts vadītāju laika posmā pēc Otrā pasaules kara, kad Lietuvā nacionālo partizānu kustība cīnījās pret Padomju Savienības īstenoto okupāciju.

Rezolūcija pieņemta ar 91 deputātu atbalstu, nevienam nebalsojot pret un septiņiem atturoties. 1949.gadā Lietuvas partizānu vienību vadība nosauca Ramanausku-Vanagu par vietnieku Jonam Žemaitim-Vītautam (Jonas Žemaitis-Vytautas), kurš tobrīd bija Lietuvas Brīvības cīnītāju savienības Padomes priekšsēdētājs, un iecēla viņu par aizsardzības spēku virspavēlnieku.

Lietuva atzīmē Bruņoto spēku simtgadi

Lietuva piektdien, 23.novembrī, atzīmēja 100.gadadienu kopš tās Bruņoto spēku dibināšanas. Svinīgajā pasākumā Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite (Dalia Grybauskaite) pasniedza militārus apbalvojumus un trīs Bruņoto spēku virsniekus iecēla ģenerāļa pakāpē. Šai saistībā sestdien, 24.novembrī, Viļņas Konstitūcijas gatvē notikusi arī militāro vienību un bruņojuma parāde.

Skolotāji sola turpināt streiku

Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrība ceturtdien, 22.novembrī, paziņojusi, ka pedagogi turpinās streiku pret jauno darba samaksas aprēķināšanas sistēmu, kas ieviesta septembrī.

Aizvadītajā nedēļā streikā piedalījušās 70 skolas. Arodbiedrība prognozē, ka novembra pēdējā nedēļā protesta akcijā iesaistīto mācību iestāžu skaits pārsniegs simtu. Arodbiedrība un streikojošie pedagogi uzskata, ka jaunā sistēma, kur aprēķini balstās uz skolotāja darba stāžu, nav godīga un caurskatāma, un ka Izglītības un zinātnes ministrija nav pienācīgi organizējusi tās ieviešanu.

Miris teātra režisors Ņekrošus

Slimnīcā otrdien, 20.novembrī, 65 gadu vecumā miris Eimunts Ņekrošus (Eimuntas Nekrošius) viens no Lietuvā atzītākajiem teātra režisoriem.

Pēc A. Lunačarska Valsts teātra mākslas institūta absolvēšanas Maskavā 1978.gadā, režisors atgriezies Lietuvā un ar panākumiem strādājis Kauņas Drāmas teātrī un Lietuvas Valsts Jaunatnes teātrī Viļņā.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Lietuva

youtube icon
Abonēt youtube