Komentējot Ukrainas kuģu sagrābšanu Kerčas jūras šaurumā, Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik) pirmdien vērtējis, ka šis ir kārtējais agresijas akts pret Ukrainu, kas ir saasinājis militāro konfliktu starp Krieviju un Ukrainu līdz punktam, ka jebkurā brīdī esot iespējama pilna apjoma karadarbības izcelšanās.

Kā pirmdienas, 26.novembra, paziņojumu citē Igaunijas sabiedriskais medijs ERR, Luiks skaidrojis, ka, lai atrisinātu radušos situāciju, Eiropas Savienībai ir jāievieš jaunas sankcijas pret Krieviju un noteikti uz konflikta zonu jānosūta starptautiskie novērotāji.

Igaunijas aizsardzības ministrs norādījis, ka jau kopš nelikumīgi uzceltā Kerčas tilta uzcelšanas uz anektēto Krimas pussalu Krievija kopš 2018.gada pavasara ir bloķējuši tirdzniecības kuģu kustību uz Marupoles un Berdjanskas ostām. Šīs stratēģiskās ostas pieder Ukrainai.

Šobrīd, skaidrojis Luiks, Krievijas rīcība nu pāraugusi pilna apjoma jūras blokādē, kas līdzīgi kā 25.novembra uzbrukums Ukrainas kuģiem vērtējami kā agresijas akti.

BNN jau vēstīja, ka Krievija jūras ceļu no Melnās jūras uz Azovas jūru atbloķējusi pirmdienas, 26.novembra, rītā.

Notikumi ir atstājuši negatīvu iespaidu uz Krievijas nacionālās valūtas vērtību, jo pirmdienas rītā valūtas tirdzniecības sesija Maskavā sākusies ar rubļa vērtības kritumu pret ASV dolāru par 0,4 procentpunktiem, kas ir pēdējo divu nedēļu zemākais punkts.

Ukrainas valdība ir noliegusi Krievijas pārmetumus, ka sagūstītie divi ukraiņu artilērijas kuģi un velkonis rīkojušies nelikumīgi, un aicinājusi starptautisko sabiedrību mobilizēties, lai sodītu Krieviju.

Svētdien, 25.novembrī, notikušo vardarbīgo kuģu un 23 jūrnieku sagūstīšanu ir nosodījušas trīs Baltijas valstis, Dānija, Kanāda un citas. Eiropas Savienība un NATO aicinājušas Kijevu un Maskavu apslāpēt konfliktu un Maskavu atjaunot Ukrainas likumīgās tiesības pārvietoties pa jūras ceļu tās teritoriālos ūdeņos.

Vēlāk pirmdien ir gaidāma Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes sanāksme par notikušo. Sanāksmi sarīkot aicinājušas Krievija un Ukraina.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Ukraina

youtube icon
Abonēt youtube