Eiropas vēja enerģijas ražotāji varētu saglabāt savu vadošo pozīciju arī turpmākajos desmit gados, prognozē starptautiskais kredītrisku apdrošinātājs Coface. Vienlaikus biznesa risku eksperti brīdina, ka tirdzniecības karš un pieejamā finansējuma trūkums radīs spiedienu uz nozari 2019.gadā.

Kopš divtūkstošo gadu vidus vēja enerģija līdzās citiem atjaunojamās enerģijas avotiem ir piedzīvojusi spēcīgu izaugsmi visā pasaulē. To veicinājis plašais valdību atbalsts nozarei, labvēlīgie cenu konkurētspējas rādītāji salīdzinājumā ar atomelektrostacijām un ogļu spēkstacijām, kā arī mazāk postošā ietekme uz vidi.

«Atšķirībā no saules paneļu biznesa vēja enerģijas nišā Ķīnai līdz šim vēl nav izdevies pārspēt Eiropu. Ķīnas vēja ģeneratoru ražotāji ir lielā mērā atkarīgi no vietējā tirgus, un jebkādas izmaiņas valsts atbalstā var pakļaut uzņēmumus būtiskiem riskiem,» atzīmēCoface vadītājs Baltijā Mantvīds Štareika. «Tikmēr Eiropas ražojumu atzītās kvalitātes pamatā ir stabila sistēma, kurā tiek veicinātas inovācijas un konkurence, kā arī pārdošanas apjomu globālā attīstība. Attiecīgi sagaidām, ka Eiropas ražotāji turpinās dominēt tirgū arī nākamajā desmitgadē, pateicoties tehniskajai līderībai un spēcīgam valstu un Eiropas finansiālajam atbalstam.»

Līdz šim vēja parku attīstību ir sekmējušas valstu subsīdijas un viegla piekļuve finansējumam. Tomēr, ņemot vērā stingrākus ASV monetārās politikas pasākumus, gada izskaņā gaidāmās Eiropas Centrālās bankas kvantitatīvās mīkstināšanas programmas beigas un atsevišķu valdību lēmumus pārtraukt dotācijas, paredzams, ka uzņēmumu piekļuve finanšu līdzekļiem kļūs sarežģītāka. Šāda situācija veicinās konkurenci starp vēja turbīnu ražotājiem un izraisīs jaunu cenu pazemināšanās vilni. Tāpat Cofaceprognozē vairāku nozares spēlētāju apvienošanos, kas ļautu ražotājiem kļūt pietiekami lieliem, lai spētu mazināt izejmateriālu un iekārtu izmaksas.

«Tā kā vēja ģeneratori tiek ražoti galvenokārt no tērauda, nozare cietīs arī no protekcionisma pasākumiem, kas ieviesti kopš šā gada jūnija. Papildu izmaksas pašreizējā tirdzniecības kara ietekmē šogad vēl nebūs jūtamas, pateicoties zaudējumu riska ierobežojumiem un noslēgtajiem līgumiem ar piegādātājiem, taču gaidāms, ka jau 2019. gadā izejvielu cenas pieaugs. Turklāt augstākas izmaksas atstās iespaidu nevis uz gala tirdzniecības cenām, bet gan uzņēmumiem pašā ražošanas ķēdes sākumā,» uzsver Štareika.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Vēja enerģija

youtube icon
Abonēt youtube