Pēdējo pāris gadu laikā sējas kaņepju audzēšanas apjomi Latvijā un Eiropā strauji auguši, Igaunijai izvirzoties par otru lielāko audzētāju Eiropā, atpaliekot vien no Francijas.

Latvijā pēc Zemkopības ministrijas datiem ar kaņepēm apsētās platības augušas no 316 hektāriem 2016.gadā līdz 907 hektāriem pērn. Šogad Latvijā pirmo reizi kaņepes iesētas septiņos pagastos.

Eiropas Savienības (ES) valstīs apsētās platības augušas no 21,82 tūkstošiem hektāru 2016.gadā līdz 36,85 tūkstošiem hektāru pērn. Igaunija 2017.gadā ar teju 10 000 hektāru sējumu kļuvusi par otro lielāko kaņepju audzētāju Eiropā, atpaliekot tikai no izteikta tirgus līdera Francijas, kur kaņepes audzē 17,63 tūkstošos hektāru.

Zīmīgs ir Itālijas piemērs. Līdz 2015.gadam tur kaņepes tika audzētas 400 hektāru platībā jeb tikai divas reizes vairāk nekā Latvijā tajā laikā. 2016.gada decembrī likumdošanā precīzi nosakot prasības, kas jāievēro audzētājiem un ražotājiem, nozare tikai pusotra gada laikā piedzīvoja milzīgu uzplaukumu, desmit reizes līdz 4 000 hektāru palielinot platības kaņepju audzēšanai. Lielāko daļu pieauguma Itālijā veido jaunas un nelielas divu līdz piecu hektāru saimniecības, informē Latvijas industriālo kaņepju asociācija.

Audzēšanas apjomi stabilizējušies, un aktīvākie valsts kaņepju audzētāji un pārstrādātāji sadarbībā ar zinātniekiem un sēklu audzētājiem investē laiku un līdzekļus, lai Latvijā attīstītu vēl vienu lauksaimniecības nozari ar augstu eksportspēju, norāda asociācijas valdes loceklis Uldis Šauers.

Tā, piemēram, uzņēmums Hempecosystems nodarbojas ar māju būvniecību, kuras tiek veidotas no kaņepju kompozītmateriāla, sajaucot kaļķi ar smalcinātiem kaņepju spaļiem. Energoefektīvo un tikai no dabīgiem materiāliem būvēto māju projektus kompānija realizējusi gan Austrijā, gan Skandināvijas valstīs. Savukārt HempTime iesaistījies kaņepju stiebru pārstrādē. Uzņēmums ražo kaņepju spaļus, ko eksportē uz Igauniju, Lietuvu, Poliju un Vāciju. Turpinās eksperimenti ar kaņepju šķiedras pārstrādi, izejmateriālu ražošanu tekstilrūpniecībai, stāsta asociācijā.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: IgaunijaKaņepes

youtube icon
Abonēt youtube