Kriminālprocess, ko uzsācis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), ir saistīts ar trim pašvaldības uzņēmuma SIA Rīgas satiksme (RS) veiktajiem iepirkumiem. Tajā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Kriminālprocess sākts par RS 2016.gada iepirkumu un ar šo iepirkumu noslēgto līgumu par zemās grīdas tramvaju piegādi (līguma kopējā summa ir 62 597 477 eiro) un par RS 2013.gadā izsludināto iepirkuma konkursu un ar šo iepirkumu noslēgto līgumu par trolejbusu piegādi (līguma kopējā summa 131 646 135 eiro). Tāpat arī par RS 2013.gadā izsludināto iepirkuma konkursu un ar šo iepirkumu noslēgto līgumu par autobusu piegādi (līguma kopējā summa ir 75 808 297 eiro), BNN uzzināja KNAB.

KNAB un ārvalstu partnerdienestu sadarbība saistībā ar izmeklējamajiem faktiem tika uzsākta nedaudz vairāk kā pirms gada. KNAB informēja Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA) un citus partnerdienestus par konkrētu personu, iespējams, noziedzīgu rīcību. Dienesti uzsāka kopīgas saskaņotas darbības faktu pārbaudei. Pamatojoties uz biroja sniegto informāciju, CBA uzsāka savu kriminālprocesu. Vienlaicīgi, cieši saskaņojot savas darbības ar KNAB, izmeklēšanu savā kriminālprocesā veica arī CBA, informē KNAB, uzsverot, ka CBA publicētā informācija par kukuli 800 000 eiro apmērā ir provizorisks aprēķins, ko Polijas kolēģi līdz šim ir konstatējuši. Šajā aspektā izmeklēšana tiek turpināta un summas var atšķirties palielinājuma virzienā.

Savukārt KNAB, balstoties uz savā rīcībā esošu informāciju, šā gada novembrī uzsāka kriminālprocesu par kukuļņemšanu, kukuļdošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Kā zināms, KNAB un CBA saskaņoto darbību rezultātā 11.decembrī tika realizēta izmeklēšanas aktīvā fāze, veicot neatliekamās procesuālās darbības gan Latvijā, gan Polijā.  KNAB kriminālprocesa ietvaros veica apjomīgas sākotnējās un neatliekamās izmeklēšanas darbības: veiktas vairāk nekā 30 kratīšanas, aizturētas sešas personas, no kurām piecām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Vienai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

KNAB uzsāktajā kriminālprocesā kukuļu summas veido procenti no kopējās noslēgtā līguma summas. Darbs, lai precizētu kukuļa summas KNAB kriminālprocesā, turpinās. Krimināllieta ir ļoti apjomīga, birojam ir vēl ļoti daudz paveicamā darba, jo izmeklēšana ir tikai sākuma fāzē, norāda KNAB, piebilstot, ka vēl detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu sabiedrībai sniegs, tiklīdz tas netraucēs izmeklēšanas interesēm.

BNN jau vēstīja, ka šajā lietā apcietināti ir Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Škoda Transportation amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons.

Sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir Čehijas uzņēmuma Škoda Transportation amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma Tram Servis Riga valdes locekle Elīna Kokina.

KNAB izmeklētajā kriminālprocesā tika aizturētas sešas personas, savukārt CBA izmeklētajā kriminālprocesā Polijā aizturētas divas personas.

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: KNABKukuļošana

youtube icon
Abonēt youtube