Rīgas satiksmes iepirkumu lietā, ko uzsācis, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kratīšana notikusi arī Rīgas vicemēra Andra Amerika dzīvesvietā, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Katrs Rīgai piegādātais trolejbuss, autobuss, tramvajs rīdziniekiem izmaksājis par pieciem līdz septiņiem procentiem dārgāk, jo šāda summa samaksāta kukuļos. KNAB izmeklēšana atklāj rūpīgi izplānotu,  sistēmisku un ilgstošu korupciju Rīgas satiksmē. Lai viss noritētu gludi, bija jāvienojas ar čehu un poļu transportlīdzekļu ražotājiem, jāsadārdzina iepirkums, ar Rīgas satiksmi saistītai firmai jāslēdz vienošanās par fiktīviem pakalpojumiem, un nauda jāatmazgā, lai nav izskaitļojams kukuļa gala saņēmējs. Par gadiem ilgušajām shēmām bija jāzina Rīgas satiksmes vadītājam Leonam Bemhenam, kurš lika savu parakstu uz mākslīgi sadārdzinātajiem iepirkumu līgumiem. KNAB norāda, ka organizētās grupas noziegumi bijuši iespējami vienojoties ar vārdos neminētām domes amatpersonām. Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs ir Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš visos iepriekšējos skandālos Bemhemu ir aizstāvējis un paturējis amatā. Raidījumam zināms, ka KNAB veicis kratīšanu Amerika dzīvesvietā.

Taureņu pirts Božu ūdenskrātuves krastā, kur 2013.gadā KNAB noklausījās uzņēmēja Māra Martinsona un Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča sarunas, kļuva par aizmetni jaunai izmeklēšanai par gadiem ilgušām shēmām uzņēmumā Rīgas satiksme. Atpūtas kompleksā Taureņi ierakstītās ietekmīgu cilvēku sarunas tiesībsargiem atklāja slēgtu, savstarpēji uzticamu personu grupu, kuras uzdevums bijis noorganizēt, lai daļa no Rīgas satiksmes iepirkumu miljoniem nonāktu konkrētu cilvēku kabatās kā kukulis. KNAB atklāja, ka grupa iesaistīta vismaz trīs iepirkumos par jaunu trolejbusu, autobusu, tramvaju iegādi, kuru summa kopā pārsniedz 270 miljonus.

Shēma pamatā darbojās šādi – vispirms ar ārzemju ražotāju bija jāpanāk vienošanās par sadārdzinātu līgumu. Kad nauda iemaksāta un sabiedriskais transports jau ripoja Rīgas ielās, starpību ražotājam bija jāmaksā ar Rīgas satiksmi saistītai privātfirmai, kas transportam sniedz garantijas remontu. Šī firma tālāk naudu skaitīja caur fiktīviem uzņēmumiem par neesošiem pakalpojumiem un galā kukulis tika sadalīts.

Tiesības piegādāt Rīgai jaunus 125 trolejbusus 2013.gadā un 20 zemās grīdas tramvajus 2016.gadā ieguva čehu grupas uzņēmums Škoda. Savukārt 175 autobusus – pirms pieciem gadiem Polijas uzņēmums Solaris. Tā kā iepirkumi ir lieli, transports pienāk pa daļām un maksā tad, kad tos saņem. Pēdējām piegādēm bija jānoslēdzas nākamgad. Nekā personīga zināms, ka KNAB pie šīs lietas strādāja ilgi, bet vērienīgās aizturēšanas notika, kad Rīgā ieradās  Škodas pārstāvis Vladimirs Kozaks.  Solaris pārstāvjus aizturēja poļu likumsargi, bet nozieguma vieta ir Rīga.

Kā zināms, nedēļas laikā KNAB aizturēja septiņus cilvēkus, Rīgas satiksmes iepirkumu daļas vadītāju Igoru Volkinšteinu, uzņēmēju Māri Martinsonu, Aleksandru Krjačeku, Edgaru Teterovski, kuru uz tiesu neatveda veselības problēmu dēļ, un Elīnu Kokinu, kurai vienīgajai kā drošības līdzeklis nav piemērots apcietinājums. Pagaidām augstākā no KNAB aizturētajām amatpersonām ir piektdien, 14.decembrī, apcietinātais Rīgas satiksmes ilggadējais vadītājs Leons Bemhens.

Raidījumam zināms, ka Volkinšteinam bija savedēja loma. Viņam bija jānosēdina pie viena galda gan transporlīdzekļu ražotāji, gan personas, kurām bija jāslēpj kukuļa pēdas, lai viss ritētu pēc iepriekš norunāta scenārija. Autobusu, trolejbusu un tramvaju ražotāju pārstāvju tikšanās ar kukuļa shēmu autoriem Rīgā parasti notika Valdemāra ielā Volkinšteina dēla vīna bārā. Šeit varēja netraucēti runāt un patīkamā gaisotnē apspriest jaunas shēmas kārtējā iepirkumā.

Martinsonu un Rīgas vicemēru Andri Ameriku vieno darījumu saites. 2010.gadā viņš Martinsona Belizas firmai Prosperity Financing Limited aizdeva pusmiljonu eiro, bet nākamajā gadā aizdevumu saņēma ar 20% uzviju. Nekā personīga rīcībā esošs 2010.gadā slēgts dalībnieku līgums liecina, ka tas pats Martinsona ofšoruzņēmums bija viens no kreditētāja 4Finance īpašniekiem. Sākot ar 2014.gadu, Ameriks un viņa dēls deklarācijās norādījuši, ka iegādājušies 4finance un cita ātro kredītu devēja Mogoobligācijas. Abiem ofšoros slēptajiem ātro kredītu uzņēmumiem ir daudz līdzību. Kopš 2014.gada Ameriks un viņa dēls kopā procentos no šiem uzņēmumiem saņēmis vairāk nekā 600 tūkstošus eiro.

Aleksandrs Krjačeks, caur kura kontrolēto firmu visdrīzāk izgāja amatpersonām domātā kukuļa nauda, ir Amerika partijas Gods kalpot Rīgai dibinātājs  un partijai sešos gados noziedojis vairāk nekā 70 tūkstošus eiro. Krjačeks atbalstījis arī Saskaņu ar krietni pieticīgākām summām. Ameriks no Krjačeka norobežojas un apgalvo, ka viņu slēgs laukā no partijas. Pavisam mazrunīgs Ameriks ir par KNAB veikto kratīšanu pie viņa paša  mājās otrdienas, 11.decembra vakarā.

Rīgas satiksmes korupcijas lietā apcietinātajiem ārvalstu kompāniju pārstāvjiem par kukuļdošanu draud desmit gadu ilgs cietumsods, ko mīkstinātu atzīšanās, kam kukulis bija domāts.

Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījums de facto vēsta, ka Ameriks, kurš šonedēļ vairījās apstiprināt, vai viņa kabinetu un dzīvesvietas kratīja KNAB, nespēja paskaidrot arī raidījuma rīcībā esošo video, kurā viņš pērnvasar fiksēts kopā ar uzņēmēju Māri Martinsonu kādā Minskas restorānā. Martinsons šonedēļ pēc KNAB lūguma tika apcietināts kriminālprocesā, kas sākts par aizdomām par Rīgas satiksmes iepirkumu ietvaros maksātiem kukuļiem uzņēmuma un Rīgas domes amatpersonām.

Par kukuļu naudas atmazgātāju «pakalpojumu» organizēšanu KNAB tur aizdomās uzņēmēju Māri Martinsonu, zināms de facto.

KNAB piemin iespējamo kukuļu maksāšanu Rīgas domes amatpersonām, tomēr starp aizdomās turētajiem nevienas Rātsnama amatpersonas nav. Rīgas satiksmes kapitāldaļu turētājs ir Rīgas mērs Nils Ušakovs, arī atbildīgo domes komiteju vada Saskaņaspārstāvis, līdz ar to formāli ar šo uzņēmumu Amerikam saistības nav. Taču tāda viņam ir ar Martinsonu, ko apliecina arī de facto rīcībā nonākušais video, kas nofilmēts pērnvasar Minskas restorānā Gosci. Tajā redzams, kā vispirms no kāda restorāna zāles iznāk Martinsons kopā ar dažām pavadonēm un pēc dažām sekundēm seko Ameriks.

Iepriekš Ameriks allaž noliedza, ka kādreiz būtu devies komandējumos vai ceļojumos kopā Martinsonu, taču tagad pagājušā gada jūlija notikumus Baltkrievijas galvaspilsētas restorānā paskaidrot nespēja: «Neatceros, tiešām neatceros.» Arī video noskatīšanās Amerikam atcerēties tās dienas notikumus nepalīdz: «Nu paklausieties, nu atvainojos vēlreiz… (..) Es nevaru šobrīd atcerēties, kur kādā brīdī es esmu bijis. Ja jūs gribat vēlreiz paprasīt par Martinsonu – atbildu: es Martinsona kungu pazīstu ilgus gadus, esmu [LBS] basketbola padomē ar viņu ievēlēts kopā, esmu viņu pazinis arī kādus gadus 20 atpakaļ. Bet atkārtošu arī vēlreiz to: godātie kolēģi, tas, ka es pazīstu cilvēku, nenozīmē, ka es kopā ar viņu taisu biznesu jeb taisu kādas nelikumīgas darbības. (..) Tas, ka es esmu kaut kur bijis vai neesmu bijis – tas ir noziegums?»

Vaicāts, vai KNAB pie viņa veiktās kratīšanas nevarētu būt saistītas tieši ar pazīšanos ar Martinsonu, Ameriks attrauc: «Par procesa virzību es varu atbildēt: man nav nekādu šobrīd apsūdzību. Arī aizdomas nav. Godātie kolēģi, nu pagaidīsim, nu!»

Martinsonam šis ir jau otrais KNAB sāktais kriminālprocess gada laikā. Februārī viņš jau bija spiests paviesoties birojā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča iespējamās kukuļošanas lietas ietvaros. Rimšēviča lietā Martinsonam apsūdzības ieskatā bijusi savedēja jeb garanta loma – viņš esot palīdzējis organizēt Latvijas Bankas prezidenta un Trasta komercbankas sadarbību. Aizdomas, ka Martinsonam bijusi līdzīga lietu kārtotāja loma, KNAB ir arī tagad.

Februārī Martinsons jau pēc divām diennaktīm atkal bija brīvībā, taču tagad viņam nāksies pavadīt aiz restēm vēl kādu laiku. Tiesa apmierināja KNAB lūgumu Martinsonam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Ziņas avots: BNN

youtube icon
Abonēt youtube