Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) jau aizvadītā gada pavasarī meklējusi Latvijas Televīzijas (LTV) valdē par saturu atbildīgā Sergeja Ņesterova iespējamo aizstājēju, vēsta LTV raidījums “De facto”.

Pēc raidījuma vēstītā, 2018.gada maijā izplatījušās runas, ka Ņesterova vietā tiekot meklēts cits cilvēks. Tolaik notikušajā LTV vidēja līmeņa vadītāju un NEPLP darba sapulcē LTV darbinieki šo jautājumu uzdevuši un NEPLP pārstāvji atbildējuši apstiprinoši. Ņesterovs un LTV vadītājs Ivars Belte gan atlaisti vēlāk – 28.decembrī, par pamatojumu izmantojot NEPLP revīzijas ziņojumu, kurā gan nav tiešu pārmetumu saistībā ar programmu saturu, par ko atbildēja Ņesterovs.

“Argumentu trūkums Ņesterova atbrīvošanai rada bažas par iespējamu mēģinājumu mazināt LTV redakcionālo neatkarību,” atzīmē raidījums.

NEPLP pārstāve Aurēlija Ieva Druviete paziņojusi, ka NEPLP lēmusi, ka problēmas, kas saistītas ar satura attīstības jautājumiem, padome publiskos “tad, kad būs jāatbild uz jautājumiem”, jo “šie satura jautājumi rada apdraudējumu reputācijai, un to mēs negribam nodarīt”. “Es noliedzu to, ka NEPLP pieņēmusi lēmumu bez pamatotiem argumentiem, tie ir pamatoti,” apgalvojusi Druviete. NEPLP vadītāja Dace Ķezbere kā vienu no pārmetumiem Ņesterovam esot nosaukusi faktu, ka viņš satura attīstībai prasījis papildu līdzekļus.

Tāpat padome skaidrojusi, ka vairs neuzticas Ņesterovam, jo, piemēram, ieildzis darbs ar trim dokumentiem – vidēja termiņa darbības stratēģiju, kā arī plāniem digitālā satura un mazākumtautību platformas radīšanai. Valsts kontrole, kas stratēģiju trūkumu definējusi kā vienu no būtiskākajiem pārmetumiem gan NEPLP, gan LTV darbā, gan norādījusi, ka tā ir gan padomes, gan LTV atbildība.

Padome minējusi vēl vienu argumentu – Ņesterovs esot pārsteidzīgi saturā ieplānojis naudu, ko bija izdevies ietaupīt, izdevīgi nopērkot licences sporta spēļu pārraidīšanai. Kad saprasts, ka šos līdzekļus citiem mērķiem bez Saeimas lēmuma tērēt nedrīkst, televīzijai nācies savilkt jostas.

Ņesterovs pats stāstījis, ka attiecības ar NEPLP pasliktinājušās aizvadītā gada sākumā. Viņš to saista arī ar NEPLP mēģinājumu iejaukties redakcionālajā darbā. Kā piemērus viņš nosaucis diskusijas gan par aģentūras “Sputnik” bilžu izmantošanu, gan raidījumu viesu izvēli, gan kādu “De facto” sižetu. “Tas laika ziņā sakrīt, kā es tagad saprotu, ar to laika periodu, ar pavasari, kad Padome meklēja jaunus kandidātus uz manu pozīciju valdē. Paralēli tam vēl negatīvas emocijas NEPLP izraisīja “De facto” sižets par Latvijas Radio valdes lēmumiem, pieņemot darbā sev pietuvinātas vai radniecīgās attiecībās esošus cilvēkus, par ko es pats arī, piedaloties NEPLP sēdēs, dabūju noklausīties daudz krāšņu komentāru,” izteicies Ņesterovs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada 28.decembrī NEPLP kā valsts kapitāla daļu turētāja vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu izteikt neuzticību LTV valdes priekšsēdētājam Ivaram Beltem un valdes loceklim Sergejam Ņesterovam.

NEPLP pārstāvji norādīja, ka LTV 2017. un 2018.gadā nav nodrošinājusi stratēģisku attīstības projektu plānošanu un uzraudzību noteiktajos termiņos un budžeta rāmjos, kas rada risku, ka nodokļu maksātāju līdzekļi netiek izlietoti iespējami efektīvi sabiedrības interesēs.

LTV valdē darbu turpina valdes loceklis finanšu jautājumos Ivars Priede. Par LTV pagaidu valdes locekli iecelta LTV satura redaktore Vikija Valdmane-Rozenberga.

NEPLP ir izsludinājusi konkursu uz vakantajiem LTV valdes locekļu amatiem.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: LTVNEPLP

youtube icon
Abonēt youtube