Rīga, 3.febr., LETA. Jaunās valdības darbi cīņā ar korupciju un naudas atmazgāšanu runās skaļāk par vārdiem, un korupcijas jautājumu valdībai ir jārisina kopā ar visiem Latvijas iedzīvotājiem, aģentūrai LETA norādīja ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita.

Viņa apsveica Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un jaunizveidoto valdību, norādot, ka tuvākajās nedēļās sagaida tikšanos ar Kariņu un pārējiem valdības ministriem, lai uzzinātu vairāk par jaunās valdības prioritātēm un plāniem, tajā skaitā cīņā ar korupciju un naudas atmazgāšanu.

Petita uzsvēra, ka ASV atzinīgi vērtē valdības ambiciozo deklarāciju un piedāvā valdībai turpināt sniegt atbalstu. Vienlaikus viņa uzskata, ka jaunā Latvijas valdība ir vērsta uz korupcijas un naudas atmazgāšanas jautājumu risināšanu.

Vēstniece skaidroja, ka korupcija atstāj būtiskas un dziļas sekas sabiedrībā, kā arī apdraud cilvēku ticību valdībai, izolē valsti no starptautiskās kopienas, attur no jaunu investīciju ieplūšanas un darbavietu rašanās, kā arī turpina uzturēt Latvijas milzīgo ēnu ekonomiku.

“Kā esam redzējuši daudzviet pasaulē, korupciju bieži izmanto naidīgas ārvalstu varas, lai veidotu ietekmi un radītu nestabilitāti. Ir nepieciešams izmantot vienotu un visaptverošu valdības pieeju korupcijas un naudas atmazgāšanas novēršanai,” uzsvēra diplomāte.

Pēc viņas domām, neviena valsts nav imūna pret korupciju, tajā skaitā ASV, tomēr Savienotās Valstis turpinās sniegt palīdzību un resursus, lai palīdzētu risināt šīs problēmas un izskaustu korupcijas postu, apliecināja Petita.

Vēstniece jau decembrī vērsa uzmanību, ka Latvija var darīt un tai ir jādara daudz vairāk cīņā ar korupciju. “Daži teiks, ka korupcijas apmēri ir mazinājušies, un tā ir taisnība. Tomēr es zinu, ka neesmu vienīgā, kas apzinās šo problēmu,” sacīja diplomāte.

Viņa vērsa uzmanību, ka regulāri tiek ziņots par situācijas nopietnību korupcijas jomā gandrīz visās sabiedriski un valstiski nozīmīgās nozarēs – valsts iepirkumos, veselības aprūpē, būvniecībā, Eiropas Savienības finansētos projektos, maksātnespējas un tiesu sistēmā, bankās, politisko partiju finansēšanā un transporta nozarē.

“Nešaubieties – korupcija Latvijā nav noziegums bez upuriem. Korupcijai ir sekas. Gan vietējie, gan ārvalstu investori man ir teikuši, ka korupcijas radītie zaudējumi attur viņus no lielāku investīciju ieguldīšanas Latvijā, kā rezultātā valsts zaudē labi atalgotas darbavietas, kas varētu veicināt ekonomisko izaugsmi, nepieļautu izcilu un izglītotu jauniešu aizplūšanu uz ārzemēm un piesaistītu tos, kuri jau ir aizbraukuši un vēlas atgriezties atpakaļ ar savām ģimenēm,” atzīmēja Petita.

Diplomāte arī neslēpa, ka daži uzņēmumu vadītāji apgalvojot ka, ja tuvākajā laikā situācija neuzlabosies, viņi pārtrauks investēt Latvijā. “Nesen uzzinājām, ka liela apjoma investīciju projekts vienā no Latvijas stratēģiskajām nozarēm neīstenojās pēdējā brīdi, jo ārvalstu investoriem bija bažas par korupciju,” piebilda vēstniece.

Viņa skaidroja, ka ASV nav vienīgās, kas paudušas šīs bažas. Petita uzsvēra, ka ir jādara vairāk, lai investori neuzskatītu Latviju par naudas atmazgāšanas un nelikumīgu finanšu paradīzi. Ja vien Latvija neuzrādīs ievērojamu un taustāmu progresu, iekļūšana “Moneyval” pelēkajā sarakstā Latviju vēl vairāk izolētu no starptautiskā biznesa un banku vides, viņa uzskata.

Pēc viņas domām, situācijas risināšanai pašiem Latvijas iedzīvotājiem un viņu ievēlētajiem politiķiem ir jāapzinās problēmas nopietnība un jārīkojas izlēmīgi pret korupciju visos Latvijas sabiedrības, uzņēmējdarbības un valsts pārvaldes līmeņos.

Viņasprāt, būtu nepieciešams veikt tiesu procesa reformu, jo bargāki sodi privātpersonām un uzņēmumiem raidītu skaidru vēstījumu, ka Latvijā korupcija netiks pieļauta. Tāpat būtu nepieciešams stiprināt tiesībsargājošās institūcijas un prokuratūru, kur nepieciešama gan ciešāka sadarbība, gan nepieciešami lielāki resursi, kā arī labāks atalgojums, lai iestādes spētu piesaistīt un noturēt labākos darbiniekus.

Vienlaikus jānovērš naudas atmazgāšana banku sektorā, un valsts amatpersonām, uzraugiem, tiesībsargājošām iestādēm un prokuroriem kopīgi jāpauž stingra nostāja pret nelikumīgo naudas plūsmu, kas iet caur Latviju, tostarp izlēmīgi rīkojoties attiecībā uz organizācijām un personām, kas ir iesaistītas šādās pretlikumīgās darbībās. Līdz šim sodi, kas piemēroti Latvijas bankām, kas iesaistītas naudas atmazgāšanas skandālos, bijuši ļoti mazi, pauda vēstniece.

Diplomāte arī vērsa uzmanību, ka pilnībā jāievieš un jāstiprina trauksmes cēlēju aizsardzība, kā arī jāuzlabo atklātība un neatkarīgu mediju darbs. “Vairāk par visu – Latvijai ir jāuzrāda rezultāti! Latvijas iedzīvotājiem jāpieprasa nulles iecietība pret korupciju, savukārt valstij jānodrošina ātra un veiksmīga lietu iztiesāšana, kā arī jādemonstrē apņēmīga rīcība, lai izskaustu korupciju,” uzsvēra Petita.

Vēstniece piebilda, ka ASV ir sniegusi un arī turpmāk turpinās sniegt ievērojamu palīdzību un resursus, lai palīdzētu Latvijas partneriem risināt šīs problēmas un palielinātu Latvijas tiesībsargājošo un citu iestāžu kapacitāti, tomēr galu galā atbildība par to gulstas uz Latvijas tautas un Latvijas valdības pleciem.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube