Jaunuzņēmumu (starp–up) ekosistēma aug, un strauji pieaug arī nozares pienesums ekonomikai – jaunuzņēmumi rada augstas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus, jaunas, labi apmaksātas darba vietas un piesaista kvalificētu darbaspēku, secināts Ekonomikas ministrijas (EM) veiktajā pētījumā, raksta ziņu portāls Baltic News Network (BNN).

«Statistika rāda, ka jaunuzņēmumu ietekme uz tautsaimniecību pieaug, un pēdējos gados Ekonomikas ministrija strādājusi gan pie sadarbības modeļa izveides starp ekosistēmas pārstāvjiem un publisko sektoru, gan pie atbalsta instrumentu izstrādes jaunuzņēmumiem. Lai veicinātu jaunuzņēmumu un tajos nodarbināto skaita pieaugumu, šogad plānots ne vien pārskatīt jau esošo atbalsta programmu nosacījumus, bet arī pilnveidot tiesisko regulējumu. Jau tuvākajā laikā plānojam sēsties pie viena galda ar nozares ekspertiem lai vienotos par turpmākajiem darbiem. Sagaidām arī aktīvu iesaisti no ekosistēmas pārstāvju puses un apņemšanos kopīgiem spēkiem pilnveidot šo vidi,» uzsver Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko.

Šobrīd Latvijas jaunuzņēmumiem ir pieejamas dažādas valsts atbalsta programmas, to skaitā Altum administrētie akcelerācijas fondi, Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, iespēja piedalīties specializētās izstādēs, konferencēs, kā arī iespēja saņemt startupvīzu, atgādina EM. Pieejami arī inovāciju vaučeru un biznesa inkubatoru atbalsta pakalpojumi, kā arī sēklas un izaugsmes riska kapitāla finansējums. Tomēr EM pētījumā secina – ne visi jaunuzņēmumi pilnvērtīgi izmanto pieejamās atbalsta iespējas, kā arī atbalsta mehānismiem vairākos gadījumos būtu nepieciešami uzlabojumi.

Pilnu rakstu varat lasīt ŠEIT- BNN mājāslapa.

 

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Ekonomikas ministrija

youtube icon
Abonēt youtube