Lai uzlabotu zāļu pieejamību pacientiem ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, no 1.aprīļa plānots paplašināt diagnožu klāstu, kam tiek nodrošināti valsts kompensējamie medikamenti, kā arī palielināt kompensācijas apmēru vairākām jau iekļautām diagnozēm psihisko un uzvedības traucējumu grupā. To paredz ceturtdien, 28.februārī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, raksta ziņu portāls Baltic News Network (BNN).

Šobrīd daļai pacientu zāļu iegādes grūtības sagādā krīzes laikā samazinātais kompensācijas apmērs (50%), kā arī tas, ka diagnoze nav iekļauta zāļu kompensācijas sistēmā. Vienlaikus savlaicīga un regulāra zāļu lietošana uzlabo pacientu dzīves kvalitāti, nodrošina pacientiem iespēju iekļauties sabiedrībā, kā arī novērš veselības stāvokļa pasliktināšanos. Tāpēc, turpinot veselības nozares reformas, rasts risinājums paplašināt zāļu kompensācijas iespējas pacientiem ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem, informē Strapcāne

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz no 1.aprīļa 100% apmērā kompensēt medikamentus diagnozēm F71 Vidēji smaga garīga atpalicība, F72 Smaga garīga atpalicība un F73 Dziļa garīga atpalicība. Šobrīd kompensācija 100% apmērā tiek piemērota tikai bērniem līdz 18 gadu vecumam. Tas būs nozīmīgs atbalsts ģimenēm, kurās dzīvo pacienti ar vidēji smagu, smagu un dziļu garīgu atpalicību, norāda VM pārstāve.

Pilnu rakstu varat lasīt ŠEIT- BNN mājāslapa.

 

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Zāles

youtube icon
Abonēt youtube