Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz ierobežojumus nekustamā īpašuma darījumiem skaidrā naudā.

Likumprojektā noteikts, ka nodokļu maksātājiem, tajā skaitā fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus.

Iepriekš šis likumprojekts paredzēja būtiski samazināt darījumu skaitu ar skaidru naudu. Patlaban likumā paredzēts aizliegums veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 eiro neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās. Sākotnēji likumprojektā bija iecerēts šo summu samazināt līdz 3000 eiro. Ministrijas ieskatā, tādējādi tiks veicināta bezskaidras naudas lietošana darījumos, mazinot iespēju legalizēt nelikumīgi iegūtus naudas līdzekļus.

Tomēr deputāti un iepriekš arī valdība, vērtējot likumprojektu otrajā lasījumā, nolēma neatbalstīt ieceri par šīs summas samazināšanu līdz 3000 eiro. Līdz ar to likumprojekts paredzēs tikai ierobežojumus attiecībā uz nekustamā īpašuma darījumiem skaidrā naudā.

Šis likumprojekts ir saistīts ar šā gada budžeta projektu.

Ziņas avots: LETA.

youtube icon
Abonēt youtube