Rīga, 28.marts, LETA. Tikai Latvijas Televīzijas (LTV) valdes amatu konkursa rezultāti nevar kalpot par pamatu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atlaišanai, aģentūrai LETA norādīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Komentējot NEPLP lēmumu par jaunās LTV valdes sastāvu, Kaimiņš sacīja, ka viņam ir “patiess prieks, ka Eva Juhņēviča ir izturējusi konkursu, lai gan gribējās, lai viņa būtu LTV vadītāja”. Kaimiņš gan nevarēja komentēt jaunā LTV vadītāja Eināra Giela kandidatūru, jo abi neesot pazīstami, kā arī viņam neesot citas informācijas. “Tikai jāpiemin, ka jaunība nav netikums. Tas, ka jaunas asinis ienāk, ir labi,” uzsvēra politiķis.

Ņemot vērā Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšlikumu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijai anulēt minētā konkursa rezultātu, kā arī izvērtēt NEPLP darbību, Kaimiņš uzsvēra, ka Saeimas apakškomisijām nav balsstiesību, tāpēc tām nav tiesību anulēt lēmumus.

“Ja JKP ir vēlme mainīt NEPLP vadību, tad tas ir jādara caur Saeimas vairākumu, to nevar darīt caur apakškomisiju, jo tai nav balsstiesību. Ja grib pieņemt lēmumu, tad tas jādara vismaz caur Cilvēktiesību komisiju,” skaidroja Kaimiņš.

Politiķis akcentēja, ka “konkursa rezultāti nevar būt vienkārši par pamatu” minēto lēmumu pieņemšanai, jo ir jāredz konkrēti pārkāpumi, ja tādi ir tikuši pieļauti.

Deputāts atgādināja, ka Saeima iepriekš bija atlaidusi bijušo NEPLP vadītāju Aināru Dimantu, līdz ar to, ja ir bijis precedents, tad tas nav neiespējams.

Kā ziņots, JKP Saeimas Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus.

NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete aģentūrai LETA gan skaidroja, ka Saeima nevar anulēt NEPLP lēmumu par LTV valdes iecelšanu. Saeima ir tiesības vērtēt NEPLP darbu kopumā, piebilda Druviete.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž, ka JKP iestājas par kvalitatīvu mediju pārvaldību un neatkarīgiem sabiedriskajiem medijiem, kas ir vieni no demokrātijas stūrakmeņiem un Latvijas neatkarības un drošības garantiem.

Tāpat ziņots, ka NEPLP šodien lēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja “Olainfarm” mārketinga tirgus datu analītiķi Gielu.

Savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Juhņēviču.

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Artuss KaimiņšNEPLP

youtube icon
Abonēt youtube