Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šodien parakstīs sadarbības memorandu, lai veicinātu informācijas apmaiņu starp institūcijām, stiprinātu tiesiskumu un paaugstinātu izmeklēšanas kvalitāti, kā arī uzlabotu tiesvedības procesus, aģentūrai LETA pavēstīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Alise Dārzniece.

Bordāns paziņojumā presei norādīja, ka šāda vienošanās līdz šim nav bijusi.

“Iestāžu ciešāka sadarbība ir galvenais priekšnoteikums, lai būtiski paaugstinātu gan tieslietu, gan iekšlietu sistēmu kopējo efektivitāti, turklāt tieslietu sektora jaunā datu apstrādes rīka piedāvātās iespējas ļaus apkopot un analizēt jaunākos datus par tiesvedību procesiem, kas tālāk varētu palīdzēt daudz ātrākai un kvalitatīvākai noziegumu atklāšanai, izmeklēšanai un iztiesāšanai. Esmu pārliecināts, ka, parakstot šo vienošanos, ievērojami tiks uzlaboti pašreizējie izmeklēšanas un tiesvedības procesi un kopējais tiesiskuma līmenis valstī. Tas būs nozīmīgs ieguvums sabiedrībai – no pirmstiesas izmeklēšanas līdz tiesas spriedumam,” uzsvēra Bordāns.

Savukārt Ģirģens norādīja, ka ir izveidots efektīvāks modelis informācijas apmaiņai un kvalifikācijas celšanai. “Iekšlietu un tieslietu ministrijas ir panākušas vienotu izpratni par ciešākas komunikācijas nepieciešamību un atradusi veidu, kā risināt dažādus nozares problēmjautājumus,” skaidroja ministrs.

Ar kopīgu sadarbības memorandu paredzēts veicināt tieslietu un iekšlietu informācijas sistēmu attīstību un modernizāciju, kā arī elektronizēt procesus sloga mazināšanai izmeklēšanas un iztiesāšanas stadijā, norādīja Dārzniece.

Viņa skaidroja, ka pirmstiesas izmeklēšanas kvalitātes celšanas nolūkā stiprinās arī tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu profesionālās zināšanas un prasmes. Savukārt, izmantojot tieslietu sektora biznesa inteliģences rīka sniegtās iespējas attiecībā uz lielformāta datu analīzi, plānots nodrošināt tieslietu un iekšlietu informācijas sistēmu datu apmaiņu atbilstoši padotības iestāžu pieprasījumiem.

Vienlaikus paredzēts attīstīt administratīvo sodu sistēmu, nosakot administratīvā soda apmēru atbilstību izdarītajam pārkāpumam un izvērtējot administratīvo sankciju apmēru. Ar vienkāršāka un vieglāk piemērojama administratīvās atbildības regulējuma palīdzību tiks nodrošināta ātrāka, efektīvāka administratīvo sodu procesa un soda neizbēgamības principa īstenošana.

Cita starpā plānots noteikt vienādus un savlaicīgi koordinētus risinājumus attiecībā uz amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm atalgojuma pieauguma un citu sociālo garantiju jautājumiem, un, stiprinot sadarbību pirmstiesas procesā, nodrošināt padziļināta kriminālprocesa izvērtējuma veikšanu un vienotu metodisko materiālu izstrādi un ieviešanu izmeklētājiem un prokuroriem.

Tāpat plānots paplašināt tehnisko līdzekļu izmantošanu procesuālo darbību nodrošināšanai tiesā, kā arī izvērtēt iespējas sagatavot priekšlikumus izmaiņām tiesību aktos.

Atbilstoši Ministru kabineta dotajam uzdevumam sadarbības memorands paredz sagatavot arī rīcības plānu tiesu ekspertīžu institūta reformas ieviešanai un, pēc tā apstiprināšanas Ministru kabinetā, īstenošanai.

Šodien plkst.15.30 Tieslietu ministrijas 250.kabinetā norisināsies preses konference par Tieslietu ministrijas un Iekšlietu ministrijas turpmāko sadarbību un memoranda parakstīšanu.

Preses konferencē piedalīsies Bordāns, Ģirģens, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, kā arī Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs.

Ziņas avots: LETA.

youtube icon
Abonēt youtube