Valsts kanceleja joprojām apkopo viedokļus par valsts amatpersonu atalgojuma publicēšanu internetā, aģentūrai LETA atzina Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

LETA jau vēstīja, ka Satversmes tiesa ir atzinusi, ka norma, kas paredz publicēt un vismaz astoņus gadus uzturēt valsts un pašvaldību institūciju mājaslapās informāciju par šo iestāžu amatpersonu un darbinieku atalgojumu, neatbilst Satversmei. Pēc Satversmes tiesas sprieduma normatīvie akti vairs neparedz pienākumu regulāri publicēt amatpersonu atalgojumu ar viņu vārdiem.

Valsts kanceleja ir uzņēmusies vidutāja lomu sarunās ar ekspertiem, lai izvērtētu, kāds būtu leģitīmais mērķis datu publiskošanai. Pēc Citskovska teiktā, līdz šim notikusi viena diskusija ar Tieslietu ministrijas, valsts pārvaldes un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, bet tuvākajā laikā plānota arī tikšanās ar mediju pārstāvjiem.

“Pagaidām ir pāragri runāt par nostāju šajā jautājumā, jo līdz šim notikusi tikai viena tikšanās. Valsts kanceleja uzklausīs visas puses un mūsu uzdevums būs sabalansēt visu pušu intereses un rast kompromisu. Patlaban viedokļi krasi atšķiras, turklāt katrai pusei ir savi argumenti, tāpēc ir jāmeklē kompromiss. Bet risinājuma vēl nav,” sacīja Valsts kancelejas vadītājs.

Citskovskis norādīja, ka nevienā citā Eiropas valstī atalgojuma ziņā nav tāda atklātība, kā Latvijā, tāpēc patlaban tiek izskatīti dažādi varianti, kādā veidā publicēt informāciju par amatpersonu atalgojumu, piemēram, norādot summas bez vārdiem un uzvārdiem, norādot vai nenorādot amatus, cik bieži šāda informācija būtu publiskojama utt.

Valsts kancelejas direktors piebilda, ka gadījumā, ja šie dati būs anonīmi, tad varētu paredzēt kārtību, kādā iespējams pieprasīt detalizētāku informāciju par kādu konkrētu valsts amatpersonu.

“Nevalstisko organizāciju pārstāvji norādīja, ka, uzraugot publisko resursu izlietojumu, informācija par saņemto atalgojumu nav tik svarīga, cik pamanīt kādas pārmērības, piemēram, kā tas bija gadījumā ar “Rīgas satiksmē” nodarbinātajiem padomniekiem. Tāpēc arī tagad apkopojam viedokļus, kas ļaus labāk uzraudzīt publiskās naudas izlietojumu,” norādīja Citskovskis.

Patlaban gan nav zināms, kad varētu tapt konkrēts priekšlikums par amatpersonu atalgojuma publicēšanu, tomēr tiklīdz tāds taps, Valsts kanceleja iesniegs priekšlikumu izskatīšanai Ministru kabinetā.

Ziņas avots: LETA.

youtube icon
Abonēt youtube