No nākamās, 14.Saeimas, varētu atteikties automātiski piemērot liegumu krimināli vajātiem deputātiem piedalīties parlamenta sēdēs, bet to varētu pieprasīt piemērot prokuratūra, paredz partiju apvienības “Attīstībai/Par!” (AP) 13.Saeimas frakcijas vārdā iesniegtais likuma grozījumu priekšlikums.

AP frakcijas priekšsēdētāja Daniela Pavļuta priekšlikums grozījumiem Saeimas Kārtības rullī paredz, ka prokuratūra ar motivētu lēmumu varētu pieprasīt Saeimai liegt kriminālvajāšanai izdotam deputātam piedalīties parlamenta un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās parlaments viņu ir ievēlējis vai apstiprinājis.

Savukārt pašlaik Kārtības rullī ir noteikts, – ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, attiecīgais deputāts zaudē tiesības piedalīties minētajās sēdēs.

Iepriekš jautājums par kriminālvajāšanai izdodamo Saeimas deputātu tiesībām piedalīties sēdēs bija aktualizēts saistībā ar gaidāmo kriminālvajāšanu pret deputātiem Artusu Kaimiņu (KPV LV) un Ati Zakatistovu (KPV LV). 13.Saeimā kriminālvajāšanai jau ir izdots deputāts Juris Jurašs (JKP), kurš pašlaik nevar piedalīties Saeimas darbā.

AP iesniegtos grozījumus piedāvā attiecināt tikai uz nākamo, 14.Saeimu. Par attiecīgo priekšlikumu vēl būs jālemj atbildīgajai komisijai un parlamentam.

Kā ziņots, Jurašs vērsies Satversmes tiesā, lūdzot par Satversmei neatbilstošām atzīt Saeimas kārtības ruļļa normas, kas liedz viņam pildīt Saeimas deputāta amata pienākumus, aģentūru LETA informēja partijā.

JKP uzsver, ka kopš 31.janvāra, kad Saeima lēma par Juraša izdošanu kriminālvajāšanai, ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, bet lietā joprojām nav pabeigta pirmstiesas izmeklēšana.

Ziņas avots: LETA.

youtube icon
Abonēt youtube