Latvijas iedzīvotāju iepirkšanās paradumus arvien vairāk ietekmē Z paaudze, kuras pārstāvji labprāt izmēģina jaunus un inovatīvus finanšu pakalpojumus. Jaunā patērētāju paaudze ir ieguvusi gana pilnvērtīgu izpratni par to, kā rīkoties ar naudu, kā gudri ietaupīt un kā veikt darījumus internetā. Tā kā Latvijas finanšu tirgū ir pieejams daudzveidīgs finanšu pakalpojumu klāsts, tad spēja izprast, kā darbojas banku un ne-banku finanšu instrumenti, ir ļoti svarīga jebkurai paaudzei.

Viens no iecienītākajiem naudas aizdevumu veidiem Latvijas patērētāju vidū ir kredītlīnija, kas ir salīdzinoši jauns aizdevuma veids. Visbiežāk aizdevēji kredītlīniju piedāvā saņemt savā norēķinu kontā, tomēr pēdējos gados alternatīvie finanšu aizdevēji papildus kredītlīnijai piedāvā saņemt arī kredītkarti ar beztermiņa līguma iespējām, kredītbrīvdienām u.c. priekšrocībām. Apskatīsim vairāk, kādēļ ir vērts pievērst uzmanību tieši kredītlīnijai.

Kas ir kredītlīnija?

Kredītlīnija ir naudas aizdevuma veids, ko kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji piešķir uzņēmumiem un privātpersonām. Kredītlīnija ir kā rezerves kabata – klientam tiek piešķirts kredītlimits, ko var izmantot jebkurā laikā, gan pilnā, gan daļējā apmērā. Turklāt piešķirtais kredītlimits var arī netikt izmantots, ja nepieciešamība pēc papildu finanšu līdzekļiem nerodas.

Jāņem vērā, ka finanšu iestādes piedāvā dažādus kredītlīnijas piešķiršanas nosacījumus un pakalpojuma saņemšanas izcenojumus. Piemēram, daļa banku vai ne-banku aizdevēju nosaka maksu par kredītlīnijas izveidošanu, kas sedz izmaksas par pieteikuma apstrādi, kredītvēstures pārbaužu veikšanu, nodrošinājuma kārtošanu un reģistrāciju. Savukārt citi ne-banku aizdevēji kredītlīniju noformēšanu un ikmēneša apkalpošanu piedāvā bez maksas. Kredītlīnijas procenti parasti tiek maksāti tikai par faktiski izmantoto naudu – ja klients nav izmantojis piešķirto kredītlimitu (daļēji vai pilnā apmērā), tad ikmēneša minimālie maksājumi nav jāveic. Taču, ja piešķirtā kredītlīnija ir tikusi izmantota, tad minimālā mēneša maksa tiek aprēķināta tikai par izmantoto kredītlīnijas daļu. Tādējādi ikvienam, kurš vēlas atvērt kredītlīniju, ieteicams salīdzināt aizdevuma piešķiršanas nosacījumus.

Atšķirības starp kredītlīniju un patēriņa kredītu

Patēriņa kredīts ir naudas aizdevuma veids, kas piemērots preču vai pakalpojumu iegādei, kā arī citu iepriekš plānotu ieceru īstenošanai. Savukārt kredītlīnija ir kā drošības spilvens, ko izmantot brīdī, kad rodas vajadzība veikt neatliekamu pirkumu vai maksājumu. Noslēdzot kredītlīnijas līgumu, naudu no piešķirtā kredītlimita ir iespējams saņemt jebkurā brīdī. Turklāt naudas saņemšanu piešķirtā kredītlimita ietvaros ir iespējams saņemt atsevišķos maksājumos bez nepieciešamības slēgt jaunu līgumu. Salīdzinot ar patēriņa kredītu, kredītlīnija ir ērts risinājums tiem, kuri ir ieplānojuši vairākus svarīgus pirkumus un patlaban vēl nezina nepieciešamo līdzekļu apjomu.

Ja klientam par patēriņa kredītu ir jāatmaksā noteikta mēneša maksa, tad par kredītlīniju – minimālā ikmēneša maksa, kas tiek noteikta atkarībā no klienta izmantotā kredītlimita. Turklāt, ja klients vēlas atmaksāt izmantoto kredītlīnijas daļu ātrāk, tad atmaksu iespējams veikt īsākā laikā, liekākos maksājumos.

 

Ko varam mācīties no jaunās patērētāju paaudzes?

Pievēršot uzmanību Z paaudzes patērētāju paradumiem, varam novērot vairākas būtiskas tendences – aktīvu e-komercijas lietotņu un digitālo maciņu lietošanu. Turklāt Z paaudzes pārstāvji biežāk par saviem vecākiem izmēģina dažādus inovatīvus finanšu pakalpojumus. Jāpieņem, ka jaunā patērētāju paaudze vairāk uzticas finanšu pakalpojumiem un to sniegtajām iespējām savu vajadzību īstenošanai. Turklāt tas palīdz attīstīties finanšu jaunuzņēmumiem un dažādot naudas aizdevumu pakalpojumu klāstu.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube