Pieaugošo resursu, jo īpaši lopbarības, cenu dēļ piena ražošanas izmaksas Latvijā pakāpeniski pieaugušas, sasniedzot 33–34 centus par kg mazās un vidējās saimniecībās un 31–32 centus par kg lielās saimniecībās, tādējādi pārsniedzot piena iepirkuma cenu līmeni vidēji par vienu līdz četriem centiem/kg, informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), raksta ziņu portāls Baltic News Network (BNN).

LLKC ekonomistu aprēķini liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā piena ražošanas izmaksas Latvijā pieaugušas vidēji par 5–8 centiem uz kilogramu piena. Starptautiskā Piena pētniecības tīkla (IFCN), kura dalībnieks ir arī LLKC, aprēķini rāda, ja ražošanas izmaksām pieskaitītu vēl klāt saimnieku pašu darbu, tad 2018.gadā Latvijas piensaimniecībās viena kg piena pašizmaksa atkarībā no saimniecības lieluma būtu no 33 centiem lielās saimniecībās līdz 40 centiem mazās saimniecībās.

«Neskatoties uz saimniecību centieniem mazināt ražošanas izmaksas, redzam, ka resursu cenu ietekmē tās pieaug. Starpību starp piena iepirkuma cenu un izmaksām šobrīd pārsvarā sedz Eiropas Savienības (ES) atbalsta maksājumi un ienākumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem. Nepieciešamība taupīt neizbēgami var atsaukties uz ganāmpulka veselību, kas vistiešākā mērā atspoguļosies saimniecību finanšu rādītāju svārstībās, un ne uz pozitīvo pusi. Vienīgais rādītājs, ar kuru mēs tiešām atšķiramies no ES dalībvalstu saimniekiem, ir zemās algas. Taču pienācīgas algas ir galvenais elements, kas var atrisināt darbaspēka trūkumu nozarē, lai izrautos no apburtā loka «nav darbinieku, jo nav algas,» komentē LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Pilnu rakstu varat lasīt ŠEIT- BNN mājāslapa.

 

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas: Latvijas piena ražošana

youtube icon
Abonēt youtube