Pēc Borisa Džonsona kļūšanas par Lielbritānijas premjeru, iespējams, vēlreiz tiks atvērtas sarunas ar Lielbritāniju par breksita vienošanās nosacījumu pārskatīšanu, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

“Es domāju, ka, iespējams, vēlreiz tiks atvērtas sarunas ar ES par līguma pārskatīšanu. Manuprāt tas būs diezgan īpatnējs un sarežģīts process, ņemot vērā to, ka patlaban mainās ES institūciju vadība. Tāpat, lai kaut ko mainītu ir nepieciešama visu 27 ES dalībvalstu vienprātīga piekrišana. Lai kaut ko pārskatītu, ir nepieciešama abu pušu piekrišana, taču centieni meklēt kaut kādu jaunu pieeju būs. Jautājums, vai par to varēs vienoties relatīvi īsā laikā,” norādīja ministrs.

Vizītēs Lielbritānijā Rinkēvičs secinājis, ka valsts breksita jautājumā ir ļoti sašķelta. Daļa sabiedrības uzskata, ka Lielbritānijai ES jāpamet “ar vai bez vienošanās”. Cita sabiedrības daļa turpretim uzskata, ka šādi nedrīkst rīkoties un Lielbritānijai ir jāpaliek ES.

“Es domāju, ka tuvākajā laikā būs ļoti daudz karstas debates Lielbritānijā,” piebilda ministrs.

Rinkēvičs pēc līdzšinējās sadarbības ar Džonsonu varot secināt, ka viņa politiskie uzskati par NATO svarīgumu ir vērtējami pozitīvi. Tāpat pozitīvi esot vērtējami Džonsona uzskati, ka Lielbritānijai jāsaglabā būtiska loma Eiropā arī pēc breksita.

Rinkēvičs arī atgādināja, ka Džonsons ieņēma ārlietu ministra posteni laikā, kad Solsberijā notika uzbrukums Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam ar nervus paralizējošo vielu “Novičok”.

Tobrīd politiķis spēja mobilizēt plašu Eiropas, NATO valstu un arī ārpus NATO esošo valstu koalīciju, lai adekvāti reaģētu uz šo uzbrukumu. Tāpat Džonsons ir paudis gana skaidru viedokli par jautājumiem, kas skar Eiropas Austrumu reģionus. “Es domāju, ka šāda veida nostāja arī paliks,” uzsvēra ārlietu ministrs.

“Nedomāju, ka būs viegli tuvākie mēneši Lielbritānijai un ES, pirms neizveidosies galīga skaidrība par breksitu. Katrā ziņā mūsu interesēs ir strādāt ar jauno valdību, lai maksimāli novērstu negatīvās sekas. Mūsu interesēs ir, lai Lielbritānija paliktu maksimāli tuva NATO sabiedrotā un tā būtu gana aktīva arī Eiropas kontinenta politikā. Tāpat esam ieinteresēti, lai labā divpusējā sadarbība turpinātos,” norādīja Rinkēvičs.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Konservatīvās partijas līdera vēlēšanās uzvarējis bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, otrdien paziņojusi partija.

Džonsons automātiski kļūs arī par Lielbritānijas premjerministru un jau trešdien šajā amatā nomainīs Terēzu Meju.

Mejai nācās atkāpties, jo viņa nespēja pārliecināt parlamenta deputātus atbalstīt viņas panākto breksita vienošanos.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: Edgars Rinkēvičs

youtube icon
Abonēt youtube