Nākamā gada valsts budžets būs tik liels, kā nekad agrāk nav bijis – tas pārsniegs desmit miljardus eiro, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Pēc viņa teiktā, uz ekonomikas izaugsmes rēķina 2020.gada budžeta “tīrais pieaugums” ir paredzēts vairāk nekā 500 miljoni eiro. “Ekonomika aug, tātad aktivitāte turpina augt un samaksātie nodokļi turpina augt, tātad budžets arī,” apgalvoja premjers.

Uz norādi, ka ekonomikas izaugsmes temps gan pēdējā laikā samazinās, valdības vadītājs atbildēja ar salīdzinājumu par lidmašīnas pacelšanos gaisā. “Tas ir tāpat kā tad, kad ceļas gaisā lidmašīna – no sākuma ļoti strauji, tad kāpums ir lēzenāks, bet aizvien tas ir kāpums, un tātad mēs aizvien esam ekonomikas izaugsmes fāzē, kas ir ļoti pozitīvi, un mums tiešām nebūtu, par ko sūdzēties.”

Tomēr, izaicinājums esot ministriju pārāk lielās vajadzības, kuras pārsniedzot budžeta iespējas.

Kā ziņots, arī valdības koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejas vadītājs Atis Zakatistovs (KPV LV) iepriekš paudis, ka nākamā gada budžeta fiskālā telpa būs pat ļoti pozitīva, precīzus aprēķinus gan solot tuvākajā laikā.

Šā gada aprīlī Ministru kabineta apstiprinātajā Latvijas Stabilitātes programmā 2019.-2022.gadam Finanšu ministrija prognozēja, ka valsts 2020.gada budžeta fiskālā telpa būs negatīva 11,9 miljonu eiro apmērā.

Zakatistovs iepriekš prognozēja, ka, veicot valsts budžeta 2020.gadam izdevumu pārskatīšanu, būtiski tiks pārsniegts iepriekšējā gadā panāktais ietaupījums, kas bija 50 miljoni eiro. Viņš norādīja, ka attiecīgo ietaupīto summu varēs izmantot prioritārajiem izdevumiem, par kuriem politiķiem vēl jāvienojas.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: BudžetsKrišjānis Kariņš

youtube icon
Abonēt youtube