Ierobežotā budžeta finansējuma apstākļos nākamgad palielinot medicīnas darbinieku algas, pirmā prioritāte būs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD), intervijā telekanālam LNT uzsvēra veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre atgādināja, ka pašreizējais budžeta piedāvājums paredz brīvu fiskālo telpu 150 miljonu eiro apmērā, no kuriem Veselības ministrija pretendē uz 120 miljoniem eiro. Viņķele esot aptaujājusi koalīcijas partnerus par viņu gatavību novirzīt veselības aprūpei likumā ierakstītos 120 miljonus eiro, taču saņēmusi atbildi, ka partijas neatbalstītu budžetu, ja teju visus brīvos līdzekļus novirzītu tikai vienai jomai, jo arī citām ministrijām ir vajadzības.

Šādos apstākļos pašlaik tiek runāts par papildus 45 miljonu eiro novirzīšanu veselības aprūpei, bet Viņķele esot apņēmības pilna ar argumentiem pacīnīties par lielākas summas iedalīšanu. “Pilnīgi noteikti kāds algu pieaugums nozarē būs,” piebilda politiķe.

Pēc Viņķeles vārdiem, absolūti galvenā prioritāte būšot algu palielināšana NMPD, kam sekošot medicīnas māsas, stacionāros (nevis ambulatori) strādājošie mediķi, ķīmijterapijas un operāciju māsas.

Runājot par nesenajiem notiekumiem Kuldīgas slimnīcā, kur Dzemdību nodaļā konstatēta salmoneloze, bet pati ārstniecības iestāde apgalvo, ka nodaļa uz mēnesi slēgta, lai ļautu mediķiem pilnvērtīgi atpūsties, Viņķele pieļāva, ka šis gadījums, iespējams, pierāda nepieciešamību optimizēt slimnīcu sniegtos pakalpojumus.

Politiķe uzsvēra, ka Veselības inspekcija un Slimību profilakses un kontroles centrs sācis pētīt Kuldīgas slimnīcā notikušo.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: Ilze Viņķele (AP)

youtube icon
Abonēt youtube