Saeimā šodien paredzēts skatīt nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK Saeimas frakcijas deputātu rosinājumu apturēt Eiropa Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas dalību organizācijas plenārsēdēs līdz 2019.gada sesijas beigām.

Nacionālā apvienība attiecīgo rosinājumu iesniedza pirms divām nedēļām, bet daļas citu deputātu iebildumu dēļ šī jautājuma skatīšana līdz šim nav notikusi. Šajā laikā jau ir aizvadīta daļa no EPPA rudens sesijas, kurā Latvija ir solidarizējusies ar Ukrainu, nepiedaloties plenārsēdes galvenajās sēdēs, taču piedaloties zemāka līmeņa darba sanāksmēs.

Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Inese Lībiņa-Egnere (JV) šorīt Latvijas Radio izteicās, ka, visticamāk, kāds no deputātiem šodien atsaukšot parakstu zem nacionālās apvienības ierosinājuma, līdz ar to tas netiks skatīts.

Politiķe skaidroja, ka šāda rīcība sagaidāma, jo EPPA sesija ir beigusies un Latvijas deputāti šogad darbu tajā pabeiguši.

Kā ziņots, šāds nacionālās apvienības rosinājums saistīts ar EPPA rezolūciju, ar kuru bez priekšnosacījumiem atjaunotas Krievijas balsstiesības organizācijā.

Politiskais spēks nav apmierināts ar šādu lēmumu, uzsverot, ka tas klaji diskreditē un nicina Eiropas Padomes vērtības, turklāt ir arī graujošs solis Eiropas Padomes reputācijai.

Tādēļ nacionālās apvienības deputāti rosina apturēt Latvijas delegācijas dalību EPPA plenārsēdēs līdz 2019.gada sesijas beigām vai līdz brīdim, kad EPPA darba kārtībā tiks skatīts noteikumu un procedūru projekts, kas nosaka veidus, kā Eiropas Padome var vērsties pret dalībvalstīm, kas ar savām darbībām nonāk pretrunā ar Eiropas Padomes statūtiem un pamatprincipiem.

Tāpat izteikts aicinājums sniegt apliecinājumu, ka, stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem un procedūrām, līdz šim pieņemtās rezolūcijas būs Krievijai saistošas.

Jau vēstīts, ka EPPA šogad 25.jūnijā vienojās atjaunot Krievijas balsstiesības, kuras tika apturētas 2014.gadā, reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju 2014.gadā.

Ukraina, Latvija, Lietuva, Igaunija, Gruzija, Polija un Slovākija neveiksmīgi mēģināja bloķēt Krievijas atgriešanos EPPA. Par Krievijas delegācijas balsstiesību atjaunošanu balsoja 116 EPPA locekļi, pret bija 62.

Latvijas Ārlietu ministrija uzsvērusi, ka Krievijas delegācijas atgriešanās EPPA bez jebkādiem ierobežojumiem un sankcijām ir nepieņemama.

Strasbūrā bāzētā Eiropas Padome ir dibināta 1949.gadā. Eiropas Padomes mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu Eiropā, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību. Eiropas Padome atbild par tienešu ievēlēšanu Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

 Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas: EPPS

youtube icon
Abonēt youtube