Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) maijā sācis kriminālprocesu pret vienu no Latvijas lielākajiem ceļu un tiltu būves uzņēmumiem “Latvijas tilti”, kura bijušo vadītāju Genādiju Kamkalovu tiesā par kukuļu došanu Lietuvas ostas amatpersonai, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Par KNAB sākto izmeklēšanu vēstīts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) nupat publicētajā ziņojumā, kurā vērtēti Latvijas panākumi cīņā ar pārrobežu kukuļošanu. Ziņojumā norādīts, ka līdz šim Latvijas tiesām nav nodota neviena lieta par gadījumiem, kad Latvijas uzņēmumu interesēs kukuļotas ārvalstu amatpersonas.

“Latvijas tiltu” bijušo valdes priekšsēdētāju Genādiju Kamkalovu Lietuvā apsūdz par kukuļiem – dārgu rokaspulksteni, kā arī konjaka pudeles kastē noslēptiem 5000 eiro, ar ko pirms trīs gadiem tika pieķerts Klaipēdas ostas pārvaldes infrastruktūras direktors Gedimins Zumars. Abus Lietuvā aizturēja pretkorupcijas dienests STT, vienlaikus Latvijā KNAB veica vairākas kratīšanas, arī LNK holdinga telpās, aizturēja četrus uzņēmuma “LNK Industries” darbiniekus. Toreiz KNAB izkratīja arī Rīgas domes Satiksmes departamentu un aizturēja tā amatpersonu Uģi Brožu. Apjomīgajā kriminālprocesā bija vairāki virzieni, arī Salu tilta remontdarbi – šo sadaļu KNAB prokuratūrai nosūtīja šogad augustā.

Savukārt jau 2016.gada beigās Lietuvas iestādēm KNAB nodeva izmeklēt Klaipēdas ostas epizodi, lai paātrinātu lietas izskatīšanu un nejauši nesodītu Kamkalovu par vienu nodarījumu divreiz. Par šādu darbību lietderību OECD eksperti neguva pilnību pārliecību.

Patlaban KNAB izmeklēšana pret AS “Latvijas tilti” notiek. KNAB apstiprināja, ka birojā sākts kriminālprocess ar piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu pret juridisku personu, sīkākus komentārus nesniedzot.

Komentārus sniegt atteicās arī LNK grupā, kurā ietilpst arī “Latvijas tilti”. LNK holdinga izveidotājs Aleksandrs Milovs, kurš ir arī uzņēmuma “Latvijas tilti” padomes vadītājs nesniedza skaidrojumu par sākto kriminālprocesu, vien norādot, ka viņam nekas neesot zināms.

Tomēr zināms, ka “Latvijas tilti” jau ir piesaistījuši advokātu, kas uzņēmumu pārstāv KNAB sāktajā kriminālprocesā.

OECD eksperti raksta, ka KNAB lietu sāka pēc tam, kad Lietuvā stājās spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru Kamkalovam piespriests 9000 eiro naudas sods. Tomēr OECD ziņojumā nav minēts, ka šogad pavasarī Lietuvas Augstākā tiesa spriedumu atcēla, un tagad decembrī Apelācijas tiesa lietu skatīs atkal.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube