Nesen Siguldā piedzīvoto bērnu saslimšanu dēļ izglītības iestāžu medicīnas personāls sācis aktīvāk ziņot par grupveida saslimšanas gadījumiem, aģentūrai LETA sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Piemēram, nesen bijis gadījums, kad bērnudārza medmāsa ziņojusi par vemšanu un caureju pieciem bērniem, kamdēļ viņi palikuši mājās, nevis devušies uz izglītības iestādi.

“Šādi ziņojumi palīdz reaģēt un uzreiz noņemt attiecīgu paraugu daudzumu, bērnus maksimāli ātri izmeklēt,” sacīja Perevoščikovs.

Pēc viņa sacītā, pats būtiskākais, novērojot, piemēram, caureju, ir nevest bērnus uz izglītības iestādēm, bet atstāt mājās un sazināties ar ārstu. Pretējā gadījumā bērns var būt bīstams citiem vienaudžiem, kuri arī var saslimt.

SPKC pārstāvis pauda, ka grupveida saslimšanas – pieci un vairāk gadījumi, ir interesanti analīzei. Zarnu infekcijas slimību uzliesmojumi, pēc epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātā iegūtajiem datiem, sadalās vairākās grupās.

Viena grupa ir inficēšanās kontakta ceļā. Piemēram, slims bērns turpina apmeklēt izglītības iestādi un pēc kāda laika inficējas vēl citi bērni. Šādu inficēšanas gadījumu skaitam šogad bijusi tendence pieaugt. Vismazākais skaits ar šādiem uzliesmojumiem bijis 2015.gadā – desmit uzliesmojumi, bet šogad līdz šim konstatēti jau 38 uzliesmojumi, pārsvarā bērnu izglītības iestādēs.

Otra zarnu infekcijas slimību uzliesmojuma grupa ir inficēšanās, kas saistīta ar pārtiku (saukts ar alimentāro inficēšanās ceļu). Šajā uzliesmojumu grupā pēdējo piecu gadu laikā ir vidēji no pieciem līdz 15 uzliesmojumiem gadā un šogad šādi uzliesmojumi bijuši 11.

“Mums nav datu, ka būtu pasliktinājusies higiēnas prasību ievērošana sabiedriskajā ēdināšanā,” sacīja Perevoščikovs, atgādinot, ka uzliesmojumi visbiežāk rodas kontakta ceļā.

Viņš atzina, ka visbiezāk šogad novērotas vīrusu etioloģijas zarnu infekcijas – pārsvarā norovīrusa infekcijas, arī rotavīrusa infekcijas, kā arī šogad novērots astrovīrusa uzliesmojums – 67% gadījumos infekcijas cēlonis bija vīrusi. Otrā vietā ierindojas salmoneloze kā epidemioloģijas izraisītājs – 14%. 5% gadījumu infekcijas cēlonis bija dažādi izraisītāji, bet 14% gadījumu izraisītājs nav atrasts, kas var notikt dažādu iemeslu dēļ, piemēram, pacients neatnāk pie ārsta.

Pēc Perevoščikova teiktā, dzīvesvietās un ārstniecības iestādēs uzliesmojumu skaits šogad nepieaug, kā arī nav daudz uzliesmojumu sociālās aprūpes iestādēs vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. Savukārt izglītības iestādēs šogad novērots grupveida saslimšanas gadījumu skaita pieaugums – šogad jau 37 uzliesmojumi ar pieciem un vairāk saslimušajiem.

Viņš atgādināja, cik būtiski ir ievērot normatīvo aktu prasību – par grupveida saslimšanas gadījumiem ziņot ne tikai ārstiem, bet jebkurai sabiedriskai iestādei, ieskaitot izglītības iestādi un sociālās aprūpes centru. “Ja divi cilvēki bērni vai personāls ir saslimuši ar infekcijas slimību, ir novērojam vemšana, caureja, sāpes vēderā, izsitumi un ir aizdomas, ka attiecīgie gadījumi varētu būt savstarpēji saistīti, ir jāziņo SPKC,” viņš uzsvēra.

Tālāk jau SPKC veiks profesionālu izvērtējumu un, ja nepieciešams, precīzas diagnozes noteikšanai piesaistīs ģimenes ārstus. Ja būs aizdomas par saslimšanas saistību ar pārtikas uzņēmumu vai pārtikas bloku, tiks piesaistīts arī Pārtikas un veterinārais dienests.

Nepieciešamības gadījumā SPKC piesaista arī Veselības inspekciju, ja riska novērtējums liecina par infekcijas izplatīšanos kontakta ceļā un ir aizdomas par higiēnas prasību neievērošanu. Tā ir tā saucamā kompleksā reaģēšana, uzsvēra speciālists.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests pastiprinātās kontroles laikā, kas uzsākta pēc tam, kad tika konstatēti saslimšanas ar salmonelozi gadījumi Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, konstatēja vairākas piesārņotas putnu gaļas partijas, kas ražotas Polijas uzņēmumā “Cedrob S.A.”. “Salmonella enteritidis” baktērija konstatēta SIA “Gaļsaimnieks” ņemtajos Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugos, kā arī SIA “EVBL” ņemtā Polijas izcelsmes putnu gaļas paraugā.

Ziņots arī, ka, veicot pastiprinātu akūtu zarnu infekcijas slimību uzraudzību Siguldas un Siguldas novada iedzīvotājiem saistībā ar STEC infekcijas izplatības epidemioloģisko izmeklēšanu, tika atklāti arī salmonelozes gadījumi. Ar salmonellām inficējās bērni, kuri apmeklēja divas Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes – “Ieviņa” un “Tornīši”.

Savukārt oktobra sākumā vēdera infekcija tika konstatēta apmēram 50 universālveikala “Stockmann” darbiniekiem, kurus “Trakajās dienās” ēdināja SIA “Baltic Restaurant Latvia”. Informāciju par saslimšanas gadījumiem “Stockmann” darbinieku ēdināšanas blokā PVD saņēma no paša “Baltic Restaurants Latvia”.

Ziņas avots: LETA

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube