Olainfarm sarunas izvērtēšanai jānodod tiesībsargājošām iestādēm, un visiem juristu profesijā strādājošiem vajadzētu maksimāli distancēties no tādiem juristiem kā Mārtiņš Krieķis. «Tas būtu tikai taisnīgi,» tā par Krieķa «es kā cilvēks bez ētikas» un citiem jurista izteikumiem intervijā BNN komentē Apvienotās daudznozaru arodbiedrības valdes loceklis un jurists Alvis Pīlāgs un Latvijas Juristu apvienības valdes priekšsēdētājs Rihards Bunka.

Mārtiņa Krieķa izteikumi saistībā ar «Olainfarm mantinieču kariem», kā liecina BNN rīcībā esošā informācija, jau 2018.gada nogalē ir nodoti vērtēšanai KNAB un ENAP. Taču, kamēr izskatīšana norit «bruņurupuča ātrumā», izgaismojas tas, ka Latvijā nav arī vienota ētikas kodeksa juristiem, BNN skaidro Bunka un Pīlāgs.

Par Krieķa izteikumiem, kuros pavīd arī shēmu piedāvājumi, kā apiet nodokļu maksāšanu, Pīlāgs skaidri norāda, ka šīs sarunas ir jānodod izvērtēšanai tiesībsargājošām iestādēm. «Ja tās satur kaut kādā veidā slēptu nodomu par to, kas ir vērsts uz konkrētu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu saistībā ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas vai vēl citiem noziegumiem, tad ir kompetentas iestādes – Valsts policija, KNAB –, kas šīs sarunas var izvērtēt. It sevišķi, ja tās ir publiski pieejamas.»

Lasiet BNN mājaslapā arī: Olainfarm sarunu turpinājums. Krieķim vienaldzīgas mantinieču intereses – galvenais «tikt pie cipara»

Rebenoks – slēptais lobijs?

Kā zināms, Krieķis Olainfarm «lietu kārtošanā» darbojas kopā ar Pāvelu Rebenoku, kurš strādā arī kā ekonomikas ministra Ralfa Nemiro padomnieks. Runājot par to, kā tas vērtējams, ka ministrijā strādā advokāts ar tik apšaubāmu reputāciju, Pīlāgs BNN norāda, ka šeit varētu runāt arī par politiskā spēka atbildību, kas ir pieaicinājis kā padomnieku šo personu.

«Juristiem ētika kā tāda tiek mācīta augstskolā. Viņiem ir nerakstītie principi, kā, piemēram, godīgums, taisnīgums, informācijas neizpaušana un citi kritēriji, kas būtu jāievēro,» norāda Pīlāgs, reizē uzsverot, ka Juristu ētikas kodekss zaudējis spēku jau 1990.gados. «Līdz ar to runa ir par to, ka vide nav sakārtota un ka juristiem vajadzīgs regulējums ētikas jomā, jo prokuroriem, advokātiem, tiesnešiem, policistiem ir izstrādāts ētikas kodekss.»

Pilnu rakstu varat lasīt ŠEIT – BNN mājaslapā.

 

Ziņas avots: BNN

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube