Latvijā būvniecības izmaksas šī gada janvārī, salīdzinot ar 2019.gada janvāri, pieaugušas par 2,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Strādnieku darba samaksa pieauga par 7,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,8%, bet būvmateriālu cenas pieauga par 1,6%.

2020.gada janvārī, salīdzinot ar 2019.gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2%. Strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,9%, būvmateriālu cenas – par 0,1%, savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,2%.

Janvārī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas samazinājums elektriķiem un montētājiem, kā arī ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem.

Kā katru gadu, šī gada janvārī ir pārskatīta indeksa aprēķinos izmantotā svaru struktūra. Lai nodrošinātu būvniecības izmaksu indeksa atbilstību pašreizējiem Latvijas ekonomiskajiem apstākļiem un lietotāju prasībām, šogad ir atjaunoti indeksa aprēķinos lietotie unificētie būvmodeļi. Darba izpildei CSP piesaistīja pieredzējušus būvniecības speciālistus, kuri novērtēja līdzšinējo svaru sistēmu un sagatavoja jaunus būvmodeļus, kas atspoguļo pēdējā laikā pielietotās celtniecības tehnoloģijas un būvmateriālus.

2020.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem. Papildus aprēķinos izmanto reģistrētās patēriņa cenas būvmateriāliem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2019.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 90% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 36% uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube