Aivara Lemberga tiesas prāva draud ieiet vēsturē ne vien kā visilgāk skatītais kriminālprocess par amatpersonas noziegumiem, bet arī kā visprasmīgāk novilcinātā lieta. Advokātu maiņas, paša apsūdzētā, viņa advokātu un tiesneša slimošana, un pat Lemberga četrgadīgā dēlēna klātbūtnes izmantošana tiesas sēdes atcelšanai.  

Pateicoties tiesas sēdes atreferējumam, kuru laipni nopublicējusi Neatkarīgā Rīta Avīze, zināms, ka bērna mātei tieši tiesas dienā obligāti bijis jāatrodas darbā, auklīte iepriekšējā nedēļā salauza kāju, un tētim Lembergam nekas cits neatlika, kā ņemt bērnu līdzi uz Ventspils tiesas zāli.

Gan apsūdzētā advokāti, gan tiesnese, gan prokurors bija vienisprātis, ka šāda situācija no kriminālprocesuālā viedokļa ir nepieļaujama, bet apsūdzētais klāstīja, ka «bērns ir tiesnešu vietā un šobrīd spēlējas» un  «kamēr viņš ir pacietīgs, es domāju, tiesas sēde var notikt». Ironiskā kārtā uzreiz pēc tam atskanēja bērna sauciens: «Tēti, tēti! Kaut kas notika,» uz ko gādīgais tēvs atbildēja, ka tūlīt apskatīšoties…

Tiesas sēde tika pārvērsta par farsu, kas gan  šajā procesā nav nekāds retums. Piemēram, ka saskaņā ar NRA vēstīto, Lembergs 14.aprīlī Rīgas apgabaltiesā teica: «Godātā tiesa! Pieņemsim, es saslimšu un nomiršu no koronavīrusa. Kā jūs jutīsieties visu savu atlikušo mūžu? Jūs pēc būtības būsiet slepkavības veicinātāji.» Nepilnas divas nedēļas vēlāk viņš mierīgi ņem līdzi uz tiesu savu mazgadīgo dēlu, un, acīmredzot, koronovīrusa briesmas viņu vairs neuztrauc.

«Ir nepieciešamība mātei atrasties darbā. Ir jāņem vērā visa šī situācija, attālinātā strādāšana. Pasaulē notiek tas, kas notiek. Tā nav nekāda apzināta vilcināšana. Tā ir galēja nepieciešamība,» tā bērna atrašanos tiesas zālē skaidroja Aivara Lemberga advokāts Māris Grudulis. Advokāts tā arī nepaskaidroja, kāds «ugunsgrēks» bērna mātei Kristīnei Lembergai, kura ir Ventspils pilsētas izpilddirektora vietniece un Attīstības pārvaldes vadītāja, tieši tiesas dienā Ventspils domē bija jādzēš.

Bērnu tiesību aizsardzības likumā pie bērna tiesību aizsardzības mērķiem minēta arī bērna veselības un dzīvības maksimāla aizsardzība, sevišķu uzmanību tam veltot ārkārtas situāciju laikā. Abstrahējoties no Lembergu ģimenes rīcības morāli ētiskās puses, bērna intereses pakārtojot «tiesas šova» vajadzībām, konkrētajā gadījumā vērojams arī minētā likuma pārkāpums.

Cerams, ka Valsts bērnu inspekcija un bāriņtiesa nenobīsies no skaļā uzvārda Lembergs, sniegs savu skaidrojumu par to, vai mazgadīgus bērnus tāpat vien var «vazāt apkārt» pa tiesām un piemēros arī kādas soda sankcijas. Ja tas netiks izdarīts, tad, lai arī Latvijā precedenti kā tiesību pirmavoti nepastāv, ikviens apsūdzētais savus mazgadīgos bērnus sāks vadāt pa tiesu zālēm, tiesas novilcināšanai vai tiesnešu iežēlināšanai.

Savukārt ja bērna līdzņemšana uz tiesu tika organizēta kā PR triks sabiedrības viedokļa veidošanai, tad šis piārs  ir tikpat neveiksmīgs kā Kristīnes Lembergas žēlošanās pēc ASV sankciju noteikšanas Aivaram Lembergam par to, ka neesot vairs naudas, par ko nopirkt maizi un ūdeni. Nieka 157 tūkstoši ģimenes skaidrās naudas uzkrājumu, acīmredzot, netika uzskatīti par diez ko vērā ņemamu summu.

Jāatgādina, ka abi vecākie Aivara Lemberga bērni dēļ piedalīšanās viņa darījumos jau dabūjuši ciest. Anrijs Lembergs līdz ar Aivaru Lembergu un Ansi Sormuli sēž uz apsūdzēto sola, un prokuratūra viņam lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu. Liecības tiesā nācies sniegt arī Līgai Lembergai, tāpat kā citā kontekstā skaidroties par savu ofšoru tīklu Cerise Trust un tajā esošajiem vismaz 10 miljoniem ASV dolāru. Valsts policija par Līgas Lembergas bagātību izcelsmi kriminālprocesu pērn nolēma tomēr nesākt.

Kas attiecas uz tiesas vilcināšanu, tad tā notiek lai arī nekaunīgi, bet juridiski korekti. Piemēram, pērnā gada jūnijā, procesam esot jau finiša taisnē, viens no Lemberga trim aizstāvjiem Raimonds Krastiņš negaidīti paziņoja par advokāta darbības apturēšanu un, kā saka, «nogāja no trases». Pēc tam no Lemberga aizstāvēšanas cik spēdams centās tikt vaļā arī valsts nozīmētais aizstāvis Genādijs Ivankins, taču viņam tas neizdevās, turklāt advokāts izpelnījās tiesas un prokuratūras pārmetumus par procesa vilcināšanu. Tāpat prokuratūras ieskatā process ticis vilcināts aizbildinoties ar Lembergam tīkamu aiztāvju meklējumiem, tiesas sēdes atliktas gan Lemberga paša, gan viņa dēla Anrija, gan advokātu slimību dēļ. Lembergs gan apgalvo, ka viņa krimināllietas izskatīšanu vilcina pati tiesa, bet tanī pašā laikā izmanto visus trikus, lai tikai kārtējā tiesas sēde nenotiktu.

Foto: Unsplash

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube