Kopš pandēmijas sākuma pasaulē un ārkārtējās situācijas izsludināšanas Latvijā mājās atgriezušies vairāk nekā 6 000 Latvijas valstspiederīgo. Taču ārpus Eiropas joprojām atrodas ap 36 tūkstošiem ES valstspiederīgo, kuri dažādu iemeslu dēļ nav izmantojuši līdzšinējās repatriācijas iespējas, bet vēlas atgriezties, ziņo Ārlietu ministrijā.

Joprojām liela daļa Latvijas valspiederīgo pandēmijas dēļ netiek mājās

Norādīts, ka tostarp ap 8 000 cilvēku atrodas Āzijā. Ārlietu ministrijai ir informācija par 230 Latvijas valstspiederīgajiem trešajās valstīs, kam nepieciešama atgriešanās, tostarp 58 no Āzijas, Āfrikas un Okeānijas valstīm un 58 no Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas.

Piemēram, ASV uzturas 179 Latvijas valstspiederīgie, no kuriem 95 informējuši, ka atgriešanās nav steidzama, Jaunzēlandē – 16, no kuriem 14 informējuši, ka atgriešanās nav steidzama, savukārt Vjetnamā – 33 Latvijas valstspiederīgie, no kuriem 16 izteikuši vēlēšanos steidzami atgriezties, negaidot to komercreisu atjaunošanos, uz kuriem jau savlaicīgi iegādātas aviobiļetes.

Tādēļ Latvija ES valstu koordinācijas sanāksmēs pastāvīgi uzsver nepieciešamību pēc repatriācijas reisa uz Dienvidaustrumāziju, tostarp Vjetnamu.

Mēdz neierasties uz repatriācijas reisiem 

Vairums ES valstspiederīgo jau ir atgriezušies Eiropā. Diemžēl daudzi ES, tostarp Latvijas, piederīgie mēdza neierasties uz reisiem, kuros tie tika reģistrēti. Savukārt avioreisu izmaksas uz esošajām tūristu atrašanās vietām ir neadekvāti augstas iepretim potenciālo pasažieru skaitam. Tādēļ ES repatriācijas reisu skaits strauji samazinās. Vienlaikus tiem, kas dažādu iemeslu dēļ nav izmantojuši līdzšinējos reisus, atjaunojas iespējas atgriezties Eiropā ar komerclidojumiem, kas pakāpeniski atsākas vai ir epizodiski pieejami no uzturēšanās vietas trešajā valstī uz starptautisku lidostu vai tieši uz Eiropu.

Arī Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic ir paziņojusi par lidojumu grafiku no Eiropas pilsētām, sākot ar 18.maiju. Līdz ar to vairs nav nepieciešams pielāgot lidojumu uz Eiropu repatriācijas lidojuma datumam no Eiropas uz Rīgu.

Atsākti starptautiskie reisi

Tāpat ar 15.maiju tiek atsākti starptautiskie pasažieru gaisa, jūras, autobusa un dzelzceļa pārvadājumi Baltijas valstu starpā, kā arī ar satiksmes ministra atļauju reisi ārpus Baltijas valstīm, un pēc ierašanās Latvijā nokļūšanai mājās drīkst izmantot sabiedrisko transportu (jālieto mutes un deguna aizsegs).

Ministrija aicina nekavēties un izmantot visas pastāvošās lidojuma iespējas, jo pandēmijas izraisītie ierobežojumi var tikt atjaunoti.

Iespējams noformēt valsts materiālās palīdzības aizdevumu

Ja nepieciešams finansējums aviobiļešu iegādei un nav citu palīdzības saņemšanas iespēju, iespējams noformēt valsts materiālās palīdzības aizdevumu (tas jāatdod 3 mēnešu laikā). Nepieciešams sazināties ar Ārlietu ministriju, rakstot uz palidziba@mfa.gov.lv, un Ārlietu ministrija informēs par tālākajām darbībām formalitāšu nokārtošanai.

Jānorāda, ka  – ja Latvijas valstspiederīgais neizmanto e-parakstu un ja uzturēšanās valstī nav Latvijas diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai goda konsula, materiālās palīdzības noformēšanai būs nepieciešams iesaistīt citas ES valsts pārstāvniecību, kas var aizņemt papildu laiku.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube