Vairākumā ES dalībvalstu skolas pakāpeniski atsāk mācības klātienē, taču skolu apmeklējums skolēniem ir brīvprātīgs, šāda informācija izskanēja neformālajā ES izglītības ministru sanāksmē, ziņo Izglītības un zinātnes ministrijā.

«Tā kā Latvijā mācību gads noslēdzas jau maija beigās un ir viens no agrākajiem, salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm, mācību atjaunošana klātienē netika apspriesta. 20 dalībvalstīs prioritāte ir vidusskolas noslēguma eksāmenu kārtotāji. Noslēguma eksāmeni paredzēti 19 dalībvalstīs, un tie notiks ar dažādiem pielāgošanās pasākumiem – pagarināti termiņi, pārskatīts saturs, samazināts eksāmenu skaits,» stāsta ministrijā.

Tikai astoņas dalībvalstis plāno atcelt vai ievērojami samazināt eksāmenu apjomu. Piemēram, Igaunija ir noteikusi, ka 12.klasēm eksāmeni ir brīvprātīgi. Tomēr pirmdien, 18.maijā, Igaunijas izglītības ministre informēja, ka vairākums vidusskolas beidzēju eksāmenus nolēmuši kārtot, atzīmē IZM.

Vairākums ES dalībvalstu patlaban vēl apsver dažādus iestāšanās nosacījumus uzņemšanai augstskolās.

15 ES dalībvalstis ir pārcēlušas uzņemšanu augstskolās uz vēlāku laiku, taču vien dažas valstis min konkrētus datumus, šāda informācija izskanēja neformālajā ES izglītības ministru sanāksmē.

Piemēram, Lietuva informēja, ka saistībā ar valsts noslēguma eksāmenu vidusskolēniem pārcelšanu par mēnesi, tā pagarinās uzņemšanu augstskolās līdz 11.septembrim un mācības plāno uzsākt 14.septembrī, atzīmē IZM.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska aicināja ES dalībvalstis arī turpmāk maksimāli saglabāt studentu mobilitātes garu visā Eiropā, atbalstot un izmantojot Erasmus+ programmas dotās iespējas kopīgu projektu īstenošanai un apmaiņai.

Latvija, tāpat kā Īrija, izsūtījusi vēstuli dalībvalstīm, kurā lūdz respektēt Latvijas situāciju, ka vidējās izglītības sertifikāts tiks izsniegts no 24.jūlija.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube