“Aivars Lembergs ir sistemātiski izmantojis politiskos sakarus savam ekonomiskam pašlabumam, graudams likuma varu Latvijā, kas ir nācis par sliktu Latvijas tautai,” portālam bnn.lv komentē ASV Valsts kases preses pārstāvis Zaks Īzakovics (Zach Isakowitz).

“Mēs turpinām vērot un vērtēt, kādu ietekmi radījušas mūsu sankcijas pret korumpētām pusēm, un meklējam iespējas turpināt darbu un veicināt mūsu rīcības iedarbīgumu, lai panāktu, ka izturēšanās mainās,” tā par ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) uzliktajām sankcijām Aivaram Lembergam saziņā ar ziņu portālu komentē ASV Valsts kases preses pārstāvis Zaks Īzakovics (Zach Isakowitz).

Īzakovics uzsver, ka «Amerikas Savienotās Valstis turpina cieši sadarboties ar Latvijas valdību, lai risinātu korupcijas jautājumus, jo korupcija liedz Latvijas tautai resursus, būtiskus pamata pakalpojumus un ekonomiskās iespējas».

Īzakovics sarunā ar portāla žurnālistiem uzsver, ka OFAC rīcība pret Aivaru Lembergu pasaules Magņitska sankciju programmas ietvaros uzsver ASV lojālo darbu Latvijas labā un apņēmību saukt pie atbildības korumpētus oligarhus par viņu rīcību pret nozīmīgu [ASV] sabiedroto Eiropā.

Tāpat viņš saziņā norāda: “Mēs atzinīgi novērtējam Latvijas valdību par to, ka tā strauji reaģēja uz OFAC vēršanos pret Lemberga kungu, un cita starpā par to, ka tika pieņemti attiecīgi tiesību akti, kuru dēļ OFAC atcēla sankcijas pret Ventspils brīvostas pārvaldi.”

Jāatzīmē, ka Lembergs un Latvijas varasiestāžu bezdarbība saistībā ar Lemberga rīcības neierobežošanu nonākusi arī ārzemju mediju redzeslokā.

BNN jau iepriekš ziņoja, ka OFAC pērn 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai. Vēlāk gan OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Kā norāda OFAC, Lembergs atkārtoti apsūdzēts par naudas atmazgāšanu, kukuļošanu un varas ļaunprātīgu izmantošanu. Lembergs kontrolē struktūras ar politisko partiju un korumpētu politiķu palīdzību un sistemātiski izmanto šīs struktūras un personas savam personīgajam ekonomiskajam labumam, uzsvēra OFAC.

Tāpat vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis pārbaudi par OFAC paziņojumu, ka no pienākumiem atstādinātais Ventspils mērs Aivars Lembergs ietekmējis un korumpējis amatpersonas.

Foto: ventspils.lv/Oskars Jūra

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube