Reaģējot uz atklātajiem faktiem par kompensāciju izmaksāšanu bijušajiem novadu priekšsēdētājiem un to vietniekiem no sociālās aizsardzības izdevumiem, politiskā partija “KPV LV” Saeimas frakcijā iesniegusi Saeimas Prezidijam likumprojektu “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā”, kas izslēdz pantu par kompensāciju piešķiršanu.

Partija uzsver, ka attiecīgais pabalsts ir jāatceļ līdz administratīvi reģionālās reformas stāšanos spēkā, kad pabalsta saņēmēju skaits būtiski palielināsies.

No Valsts kontroles revīzijas secināms, ka no pārbaudēs iekļautajām 21 pašvaldībām šādu pabalstu 2018.gadā maksāja 15 pašvaldības, izmaksājot 307 740 eiro. Saskaņā ar revidentu aplēsēm 2018.gadā šīs naudas pietiktu, lai varētu finansēt GMI pabalstu vismaz 69 Latvijas pašvaldībās. Tādējādi, no iepriekš minētā, var secināt, ka attiecīgā pabalsta turpmāka atcelšana vairotu pieejamo līdzekļu apjomu sociālās iekļaušanas politikai un nabadzības mazināšanai, ļaujot ieekonomētos resursus izmantot efektīvāk un mērķtiecīgāk,” norāda Ēriks Pucens, “KPV LV” Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks.

Ziņojumā norādīts, ka vairākas pašvaldības no sociālās aizsardzības izdevumiem finansē pabalstu bijušajiem pašvaldības domes vai padomes priekšsēdētājiem vai viņu vietniekiem.

Pabalsta apmērs ir divas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Minētais pabalsts tika ieviests 2007.gadā, un to saskaņā ar likumu ir tiesīga saņemt persona, kura pēc ir bijusi pilsētas vai novada domes vai pagasta padomes priekšsēdētājs un tā vietnieks divus sasaukumus pašvaldībā vai pašvaldībā, kura izveidojusies pašvaldību apvienošanās rezultātā.

Partija aicina nodot likumprojektu Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai, nosakot to kā atbildīgo komisiju.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube