Līgo svētku laikā liela daļa Latvijas iedzīvotāju dodas ārpus mājām, lai izbrauktu pie dabas vai dotos ilgākā atvaļinājumā, tāpēc Drošības nozares kompāniju asociācijas eksperti ir apkopojuši padomus, kā brīvdabas aktivitāšu laikā pasargāt sevi, savu ģimeni un mājokli.

Izbraukuma laikā ievietota informācija sociālajos tīklos ir garnadžu medus maize

Lai arī savos sociālajos tīklos liela daļa cilvēku jūtas diezgan droši, nevajag aizmirst, ka internetā ir cilvēki ar sliktiem nodomiem. Tie, kuri grib sociālajos tīklos likt bildes un aprakstus par atpūtu un Līgo svētku svinēšanu ārpus mājas, ir aicināti to darīt pēc tam, kad ir atgriezušies mājās. Izbraukuma laikā ievietota informācija nelabvēļiem un zagļiem ir labs signāls, ka mājās neviena nav, un ir īstais laiks tās apmeklēt. Tāpat nav ieteicams lielīties internetā ar dārgām dāvanām un savu finansiālo stāvokli.

Mājokļa drošība – aizver logus, pārliecinies, lai durvis ir aizslēgtas

Ja plānots Līgo svētkus svinēt ārpus mājas un pavadīt vairākas dienas, tādēļ dzīvesvieta paliek nepieskatīta, vajag padomāt par visiem drošības pasākumiem. Aizvērt logus, izraut visus kontaktus no kontaktligzdām un ieslēgt signalizāciju. Ja mājās ir kāds mājdzīvnieks, labāk uzticēt rūpes par to kādam ģimenes loceklim vai draugam – būs mierīgāks prāts, ja kāds viņu uzraudzīs. Vēlams arī pabrīdināt kaimiņus par savu prombūtni, lai viņi pieskata dzīvesvietu.

Nekārdināt kabatzagļus

Cilvēkiem atgriežoties publiskās vietās, aktīvāk sākuši darboties arī kabatzagļi. Tie bieži izmanto cilvēku neuzmanību un paviršību, lai piesavinātos materiālas vērtības, tādēļ tikai katrs pats var parūpēties par savas mantas un maciņa drošību, neradot situācijas, kurās vērtīgas lietas piesaista uzmanību vai ir sbrīvi pieejamas. Kabatzagļi izmantos jebkuru situāciju, tāpēc vienmēr ir jātur savu somu cieši aizvērtu jau no brīža, kad izej ārpus mājas.

Drošības eksperti aicina nenēsāt maku, mobilo telefonu un atslēgas viegli pieejamās vietās – bikšu vai jakas ārējās kabatās, jo tur ir viegli piekļūt. Īpaši piesardzīgiem ir jābūt situācijās, kad kāds uz ielas it kā nejauši uzgrūžas, pagrūž vai iesit. Ir jāatceras, ka bailēs par savu drošību cilvēks kļūst neuzmanīgs un ir lielisks mērķis apzagšanai.

Runāt ar bērniem par drošību – zagļi nereti uzsāk sarunu ar bērniem

Sākoties vasarai, daudzi bērni dodas uz laukiem, bet daļa turpina brīvdienas pavadīt pilsētā. Tāpēc ir vērts atgādināt bērniem, kāda nozīme ir mājokļa un viņu personīgajai drošībai uz ielas, laikus izskaidrojot visus pamatprincipus un to, kā rīkoties, ja gadās nonākt apdraudētā vidē.

Zagļi bieži pievēršas vājākajiem, īpaši bērniem, tāpēc svarīgi viņiem atgādināt, ka mobilais telefons un maks jātur drošā vietā. Nereti ļaundari izmanto cilvēku labsirdību, tāpēc bērniem jāmāca būt uzmanīgiem un atteikt svešiniekiem, kas lūdz telefonu, lai kādam piezvanītu.

Nekādā gadījumā nedrīkst sēsties svešinieku mašīnās pat tad, ja viņi piedāvā aizvest mājās. Tāpat ir jāiemāca bērniem, ka nedrīkst pieņemt no svešiniekiem ne ēdienu, ne dzērienu. Viņiem ir arī jāzina, ka nedrīkst ieiet kāpņu telpā, ja tur drūzmējas cilvēki vai notiek kas cits, viņaprāt, aizdomīgs. Ja bērns jūtas apdraudēts, viņam jāiet nevis uz klusām un nomaļām vietām, bet tieši pretēji – nekavējoties jāvēršas pie apsardzes darbiniekiem lielveikalos – viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību.

Informētība un piesardzība

Siltais laiks ir ideāls pasākumiem ārpus telpām, tāpēc drošības eksperti iesaka laicīgi iepazīties ar pasākuma norises vietas iekšējiem kārtības noteikumiem – lietām, ko var un ko nevar ienest pasākumā, auto novietošanas shēmām, dažādiem organizētiem pasākumiem. Īpaši par drošību jādomā gadījumā, ja pasākuma laikā plānots lietot alkoholu, kas atslābinātu uzmanību – svarīgi ir neturēt pie sevis vērtslietas un lielu naudas summu, neuzticēties nejauši sastaptiem svešiniekiem. Kā arī atgādināts, ka kategoriski aizliegts sēsties pie stūres reibumā.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube