Lai arī vasarāju ražas potenciāls visā Latvijā ir pat nedaudz optimistiskāks nekā pērn šajā laikā, galarezultātu labai ražai noteiks pietiekams mitrums un sekmīga cīņa ar dažādiem kaitēkļiem un slimībām, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu lauku apsekojumi.

Speciālisti vasarāju sējai šo pavasaris vērtē kā labu, skaidrojot ar to, ka maijs bija vēss, veicinot vasarāju lēnu un pakāpenisku attīstību. “Tomēr dažviet, īpaši Zemgalē, vasarājiem dīgšanas laikā dažviet trūcis mitruma un tie auguši nevienmērīgāk. Taču situācija mainās gana strauji, un redzam, ka šīs nedēļas lietavas un spēcīgais vējš Zemgalē jau radījuši nopietnu veldri kā vasarāju, tā ziemāju laukos,” secināts apsekojumos.

Pašreizējās prognozes liecina, ka vidēji valstī vasaras kviešu ražība varētu būt nedaudz lielākā kā pērn – no 3 t/ha (2019) līdz 4,3 t/ha šogad, vasaras miežiem – no 3 t/ha (2019) līdz 3,5t/ha šogad, auzām – 3 t/ha (2019) līdz 3,12 t/ha.

Siltais laiks veicinājis strauju lapgraužu izplatību

Saimnieki un agronomi gan ziņo, ka siltais, mitrais un dažviet sausais laiks ir veicinājis slimību un kaitēkļu izplatību. Tā Kurzemē vasaras kviešus apdraud dzeltenā rūsa, kas neapkarota, būtiski samazinās ražu. Miežos atrodama arī miltrasa un citas slimības. Tāpat siltais un mitrais laiks sējumos veicinājis laputu un lapgraužu strauju izplatību, kuru sekmīgu ierobežošanu saimniekiem neļauj veikt pārlieku augstā gaisa temperatūra, kas nav piemērota, lai strādātu ar augu aizsardzības līdzekļiem.

LLKC Kuldīgas biroja augkopības konsultante Daiga Mellere komentē : “Vasarāju lauki viena reģiona ietvaros ir ļoti atšķirīgi, jo situāciju ietekmē laika apstākļi. Jūnijā lietusgāzes dažviet laukos pāris stundu laikā izveidoja ūdens dīķīšus, savukārt netālu esošā laukā nenolija vispār. Līdz ar to slimību izplatība vasarājos ir ļoti atšķirīga.”

Vienlaikus viņa bilst, ka vietās, kur karstajā laikā augiem trūcis mitruma, jau var vērot, piemēram, apakšējo lapu atmiršanu miežiem. Ja pavasarī vasaras rapsī bija maz kaitēkļu, tad ziedēšanas sākumā tos plosīja krustziežu spīduļi. Tādēļ tagad to ierobežošana ir izšķirošais faktors labas ražas iegūšanai.

Latgalē pagaidām situācija stabila

Savukārt Latgales augkopji informē, ka vasarāji pašlaik izskatās labi, to biezība ir pietiekama, jo pirmsjāņu lietus laukus lielākoties nodrošinājis ar nepieciešamo mitrumu.

LLKC Preiļu biroja augkopības konsultante Inese Magdalenoka komentē: “Protams, arī Latgalē ir vietas, kur mitruma tomēr nepietiek. Rapša laukos, kur mitruma bijis gana, ražas potenciāls ir augsts. Vasarāju graudaugos bija novērojama virkne slimību – miltrasa, dzeltenplankumainība, baltā puve, kuras apkaroja ar fungicīdu smidzinājumiem. Savukārt laputis nīdēja ar insekticīdu smidzinājumiem. Vasaras rapsī nācās apkarot arī cekulkodes kāpurus un spīduļus.”

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube