Trešdien, 26.augustā, un ceturtdien, 27.augustā, Rīgas domes vēlēšanās kopumā nobalsojuši 44 367 jeb 10,5% vēlētāju. Rīgas domes vēlētāju sarakstos ir reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi, norāda Centrālās vēlēšanu komisijā.

Salīdzinājumam – iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017.gadā Rīgā pirmajās divās iepriekšējās balsošanas dienās piedalījās 7,9% vēlētāju. Tātad?

Visaktīvāk vēlētāji balsojuši 113.iecirknī – tirdzniecības centrā “Gaiļezers”, kurā nobalsojuši 20,23% no iecirknī reģistrēto vēlētāju skaita. Rīgas Kongresu namā, kur atrodas 142. iecirknis, nobalsojuši 18,99% balsstiesīgo, bet 157. iecirknī, dzelzceļa stacijā “Vecāķi” – 18,54%.

Savukārt viszemākā aktivitāte aizvien bijusi 8.iecirknī, Rīgas Daugavgrīvas vidusskolā, kur nobalsoja 5,31% iecirkņa balsstiesīgo.

Līdz šim iespēju nobalsot citā iecirknī, ne tajā, kura sarakstā reģistrēti, izmantojuši 4134 vēlētāji. No tiem 27.augustā vēlēšanu iecirkņa maiņa veikta 2535 vēlētājiem, 26.augustā – 1599 vēlētājiem.

Iepriekšējā balsošana Rīgas domes vēlēšanās turpinās vēl arī šodien, 28.augustā, no pulksten 12.00 līdz 20.00.

Vēlēšanu dienā, 29.augustā, iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 22.00.

Jau iepriekš ziņojām, ka CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsot savā vēlēšanu iecirknī. Savukārt, ja tomēr balsošanai piemērotāks ir cits iecirknis, tad ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr notiks vēlētāja pārreģistrācija uz jauno iecirkni.

Vienlaikus balsošanas laikā vēlētāji aicināti lietot mutes un deguna aizsegu, lai pasargātu sevi un citus no inficēšanās ar Covid-19 vīrusa infekciju. Vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Uzturoties iecirknī, vēlētājiem jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas.

Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvu būs iespēja saņemt arī iecirknī.

Rīgas domes vēlēšanās vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu laikā viņi atradīsies Rīgā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19 vīrusa infekciju, kā arī slimojošu personu aprūpētāji, ja viņi ir Rīgas pašvaldības vēlētāji un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā, un aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās ir iekļautas Rīgas vēlētāju sarakstā un atrodas apcietinājuma vietā Rīgā.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube