AS Gaso vērsusies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), iesniedzot jaunu dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma tarifu projektu, ar ko gan fiksētās, gan mainīgās komponentes pieaugums paredzēts tikai mazajiem pieslēgumiem, kuru patēriņš ir neliels, informē Gaso.

Tas paredz nelielu fiksētās maksas pieaugumu par 5% otrās līdz astotās tarifu grupas lietotājiem, vienlaikus dabasgāzes sadales tarifs šo tarifu grupu lietotājiem tiks samazināts par 4% līdz 30%.

“Nulles” un zema patēriņa pieslēgumiem, tajā skaitā mājsaimniecībām, kas dabasgāzi patērē tikai ēdiena gatavošanai, fiksētā tarifa daļa pieaugs par 0,73 eiro. Gada griezumā gāzes plīšu īpašniekiem jārēķinās ar vidējo izmaksu pieaugumu par 13,4 eiro, bet pārējās tarifu grupās līdz ar jauno sadales sistēmas pakalpojuma tarifa projektu vidējais maksājums gadā samazināsies.

Lielākajai daļai dabasgāzes patērētāju sadales mainīgā komponente tiks samazināta par 4% līdz 30%.

Piemēram, 2.grupas patērētājiem vidējais samazinājums būs par 7%, savukārt 8.grupas patērētājiem – par 30%.

“Spēkā esošais tarifu modelis, ko SPRK apstiprināja pirms diviem gadiem, ir bijis kā dabasgāzes sadales tīkla audits, kas mums ļāvis sakārtot un uzlabot gāzapgādes sistēmu kopumā. Gāzes infrastruktūras drošība skar ne vien visus dabasgāzes patērētājus, bet arī viņu kaimiņus un gāzesvada tuvumā dzīvojošos, tāpēc mums ir jāturpina investīcijas gāzes sadales tīkla atjaunošanā un uzturēšanā, lai līdz minimumam samazinātu bīstamu situāciju rašanās iespējas,” uzsver AS Gaso valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane.

Uzņēmumā norāda, ka jaunais tarifu projekts sagatavots un iesniegts, īstenojot SPRK izvirzītos nosacījumus, ka divu gada laikā AS Gaso komisijai atkal jāsniedz visa nepieciešamā informācija par sistēmas darbību un izmaksām. Sadales sistēmā vairāk nekā 90% izmaksu ir fiksētas un nav atkarīgas no patērētā dabasgāzes apjoma, jo neatkarīgi no patēriņa ir jānodrošina tīkla uzturēšana, atjaunošana un jāveic nepieciešamie drošības pasākumi.

Lai garantētu gāzes apgādes drošību, vairāk nekā 5 300 km garais dabasgāzes sadales tīkls ir pakāpeniski jāatjauno, veicot regulāras investīcijas, atzīmē Gaso.

2020.gadā AS Gaso plāno investēt aptuveni 11 milj. eiro sadales sistēmas pakalpojumu nodrošināšanai un uzlabošanai, un līdzvērtīga apjoma investīcijas plānotas gan 2021.gadā, gan turpmāko četru gadu laikā. Uzņēmums katru gadu izbūvē ap 25 km jaunas infrastruktūras, kas rada iespējas piesaistīt jaunus lietotājus gan privātmāju, gan rūpnieciskajā sektorā.

AS Gaso ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā, kas nodrošina dabasgāzes piegādi no pārvades sistēmas līdz gala patērētājiem. Uzņēmums nodrošina sadales infrastruktūras attīstību, dabasgāzes pieslēgumu izbūvi, sistēmas ekspluatāciju un dabasgāzes uzskaiti, kā arī avārijas dienesta darbību.

Foto: Pixabay.com

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube