Saskaņā ar “Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības” (LPCS) aprēķiniem samazinātās 5% PVN likmes piena produktiem ieviešana padarītu tos par 11,7% lētākus un par 5% tiktu palielināts piena produktu noiets.

Aprēķina aplēses liecina, ka vidēji viena mājsaimniecība (divi pieaugušie un viens bērns) gadā uz piena produktu iegādi tērē 508,8 EUR, no kuriem 65,5 EUR varētu ietaupīt pie samazinātās PVN likmes un izmantot citu produktu vai pakalpojumu iegādei.

Savienība ir nosūtījusi Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un Finanšu ministram Jānim Reiram organizācijas Kongresā biedru parakstītu rezolūciju un aprēķinus, kā arī aicinājumu uz diskusiju par iniciatīvu ieviest samazināto PVN likmi piena produktiem.

“Iniciatīvas vadmotīvs pēc būtības ir “mazinot barjeras, mēs stimulējam ekonomiku”. Proti, samazinot PVN Latvijā plaši patērētiem, tradicionāliem un kas nav mazsvarīgi – veselīgiem – pārtikas produktiem, mēs padarām tos pieejamākus vietējam patērētājam, jo īpaši mazāk nodrošinātām mājsaimniecībām. Vienlaikus veicinām lielāku piena produktu noietu, kas piena nozarei nozīmētu vairāk darba, bet sabiedrībai kopumā tas ļautu caur konkrētiem Latvijas valdības darbiem, ne tikai vārdiem, sevi apzināt kā pilnvērtīgi attīstītu ES valsti, kurā izdevumi par pārtiku neaizņem nesamērīgi lielu proporciju ikmēneša tēriņos,” nepieciešamību samazināt PVN likmi piena produktiem komentē Jānis Šolks, “Latvijas Piensaimnieku Centrālā Savienība” valdes priekšsēdētājs.

“Novērtējot pozitīvos efektus, kādus ir devusi PVN likmes samazināšana Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, un arī veicot aprēķinus, kādus potenciālos pozitīvos efektus dotu samazinātā PVN likme piena produktiem visos līmeņos – iedzīvotājiem, nozarei un sabiedrības labklājībai, mēs redzam šo kā visaptverošu ekonomikas stimulēšanas pasākumu sociāli taisnīgā veidā,” papildina J. Šolks.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube