Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas trīs Valsts policijas amatpersonas par būtiska kaitējuma nodarīšanu valsts varai, izmantojot Valsts policijas resursus, ziņo Latvijas Republikas Prokuratūra.

Saskaņā ar apsūdzību Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes augsta amatpersona, būdama valsts amatpersona, laika posmā no 2018.gada maija līdz 2018.gada decembrim ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, tas ir, kādas BMX trases būvniecības un izveides procesā izmantoja Valsts policijas resursus. Tika izmantoti Valsts policijas transportlīdzekļi, degviela, kā arī trīs autovadītāju darba spēks.

Turklāt gan pats, gan autovadītāji sava darba laikā mēdza atrasties BMX trasē. Valsts amatpersonas izdarīto noziegumu atbalstīja arī divas Valsts policijas amatpersonas.

Noziedzīgo darbību rezultātā Valsts policija, nebūdama informēta par tās resursu prettiesisku izmantošanu, aprēķināja darba samaksu darbiniekiem 11 876,26 EUR apmērā, kad viņi atradās BMX trasē, bet par nepamatoti izmantotiem dienesta transportlīdzekļiem no Valsts policijas līdzekļiem apmaksāta degviela 4 984,72 EUR apmērā, kas netika izlietota saistībā ar dienesta pienākumu veikšanu. Tādā veidā Valsts policijai nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums 16 860,98 EUR apmērā.

Bez tam minētā Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes augsta amatpersona ieguva un glabāja četras sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītas rūpnieciski izgatavotas ierīces, kuras ir izmantojamas kā slēptas audio un video dokumentēšanas ierīces, kas fiziskajām personām ir aizliegts.

Ar šādām savām darbībām viens no apsūdzētajiem izdarīja noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 318.panta otrajā daļā un Krimināllikuma 237.1 panta otrajā daļā, savukārt divi apsūdzēties izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 20.panta ceturtajā daļā un 318.panta otrajā daļā.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai.

Prokuratūra atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Foto: Unplash.com/ Attēlam ir ilustratīva nozīme

youtube icon
Abonēt youtube