Kā gaišs saulesstars ir Kristīne Laizāne. Laipna un, šķiet, tik gaiša personība. Viņu varētu dēvēt par skaistuma feju, jo Kristīnes ikdiena paiet, radot skaistumu. Turklāt viņa par savu profesiju runā ar tik lielu sajūsmu un gandarījumu, ka vien atliek priecāties, ka ir izdevies stāties pretī sabiedrības uzskatiem un pierādīt sevi ne vien Latvijas, bet arī pasaules mērogā.

Kristīne Laizāne ir friziere un stiliste, kura atvērusi arī savu studiju @hairstylesbychristine, kā arī atklāj, ka pavisam drīz paplašināsies. Īpaši būtu nepieciešams izcelt viņas dalību skaistumkonkursā “Miss Universe 2019” jeb “Mis Visums”. Viņa bija pirmā, kurai bija tas gods pārstāvēt Baltiju šajā konkursā.

Noteikti, ka ikviens no mums ir redzējis filmu “Mis slepenā aģente” ar Sandru Buloku galvenajā lomā vai amerikāņu pārraidi “Kā kļūt par topmodeli?”. Bet dzīve nav filma, vai ne? Interesanti taču noskaidrot, kā ir strādāt ar pasaules topmodelēm,kā Kristīne atklāja savu talantu, kas ir viņas veiksmes atslēga. Un galu galā – kā iespējams gūt tik lielus panākumus, kā tikt pamanītai, ja šīs jomas pārstāvju pie mums ir tik daudz?

“Es neticēju, ka ar friziera darbu var nopelnīt.”

Jāsāk ar to, ka Kristīne ir absolvējusi Rīgas Stradiņa universitāti kā žurnāliste, strādājusi arī par stjuarti. Kā Kristīnes dzīvē ienāca matu veidošana? Kristīne atklāj, ka jau bērnībā gan lellēm, gan māsai, gan omītei veidoja savas pirmās frizūras.

“Jāteic, ka es īsti neticēju, ka frizieris var būt kā darbs, ka ar to varētu nopelnīt tik daudz naudas, cik es vēlētos. Jā, varbūt skarbi, taču tā es domāju. Arī no manu vecāku puses bija uzstādījums par to, ka ir jāpabeidz augstskola. Esmu priecīga, ka nu jau veiksmīgi esmu absolvējusi. Manuprāt, jebkura izglītība ir ļoti vērtīga. Arī šī brīža darbā man lieti noder iegūtās prasmes, kas iegūtas, studējot žurnālistiku, piemēram, psiholoģija.”

Kad sapnis kļuvis par realitāti. Pašai sava studija

Skaistuma radītāja Kristīne laiku pa laikam sevi pieķērusi pie domas, ka matu veidošana, frizēšana kaut kā netīši nākusi līdzi vienmēr. Vēl studējot, viņa veidojusi frizūras savām kursabiedrenēm. “Absolvējot augstskolu, man tik bieži nācās dzirdēt: “Kristīn, tev padodas!” Es pati beidzot nonācu pie secinājuma, ka es gribu pamēģināt uzsākt savu mazo biznesu, kas nu sanāks, tas sanāks.”

Viņa saka, ka tas laikam bija “viņas”, tāpēc likumsakarīgi viss esot nostājies tik veiksmīgi, ka hobijs nu ir arī darbs, ar ko Kristīne pelna naudu, un viņas darbi ir atpazīstami arī starptautiskā līmenī. Ikdienā jau nesanāk apsēsties tik bieži un novērtēt savu veikumu, tāpēc Kristīne saka: “Es tagad sēžu un domāju, un sarunā saprotu, ka ir ieguldīts grūts, smags darbs, bet viss ir nonācis nu jau līdz studijas izveidei.”

Kā tikt pamanītam tik daudz meistaru vidū?

Vienmēr ir šis jautājums. Kā kļūt pamanāmam, ar ko es esmu labāks par citiem? Ja runājam tieši par skaistumkopšanas meistariem, tad piekritīsiet – pie mums viņu ir daudz. Kā Kristīne izpelnījusies pāris gadu laikā tik lielu atzinību, plašu klientu loku un, galu galā, – savu studiju? “Es domāju, ka veiksmes atslēga slēpjas katrā cilvēkā. Manuprāt, lai arī kādā jomā cilvēks nestrādātu, svarīgi ir būt autentiskam jeb, ja runājam par stilistiem un frizieriem, izstrādāt savu stilu. Šķiet, ka man tas ir izdevies, redzot vien gala rezultātu, ir skaidrs, ka tas ir mans roku darbs. Tas ir fantastiski.”

“Esmu mācījusies pie pasaulē atpazīstamiem māksliniekiem un frizieriem, esmu no katra paņēmusi kaut ko, kaut mazu knifu, un šo kopumu esmu pielāgojusi sev, lai izveidotu savu stilu,” tā Kristīne.

Ja runājam par frizūrām, prātā uzreiz ienāk garu matu īpašnieces, bet izrādās, ka matu garumam nav nekādas nozīmes. Tāpēc Kristīne saka, ka pie viņas nāk gan ļoti garu matu īpašnieces, gan ļoti īstu matu īpašnieces. Kristīnes stāsts no pieredzes: “Garākie mati, kurus esmu veidojusi, ir 1 metrs un 60 centimetri. Mati vilkās tiešām pa zemi. Savukārt īsākie mati, kurus esmu veidojusi, ir Amerikā “Miss Universe” Žozefīnei, kura uzvarēja šajā konkursā.” Paskatoties šķiet, ko gan tur var izveidot, bet “es 20 minūtes darbojos, līdz sataisīju tos mazos drediņus. Manuprāt, nav tādu matu, kurus nevar izveidot”.

“Miss Universe” aizkulises

Un beidzot mēs esam nonākušas līdz sarunai par dalību “Miss Universe”. Tas patiesi ir liels sasniegums, jo Kristīne ir pirmā, kura pārstāvēja Baltiju šajā konkursā. Kā meitene no mazās Latvijas tika uzaicināta uz šāda mēroga pasākumu? “Tas bija pasākumus, kas mani pārbaudīja. Es tur nokļuvu saistībā ar zīmolu “CHI”, ko pārstāvu, kas ir ļoti populārs visā pasaulē. Pasākumā zīmols bija kā viens no sponsoriem, es tiku izvirzīta, vadoties pēc darbiem un sasniegumiem. Šajā pasākumā tika uzaicināti top stilisti no visas pasaules, mēs bijām 15 stilisti, kuri strādāja ar 90 modelēm katru dienu – divu nedēļu garumā.”

Kristīne atzīst: “Nevienu fashion week nevar salīdzināt ar “Miss Universe”. Tas tik bija ātrums, piemēram, atceros, ka vienai no modelēm uz skatuves bija jāiet pēc sešām minūtēm, menedžeris rāda uz rokas pulksteņa, ka laiks tikšķ. Tik ātrā tempā es čempionātos nebiju strādājusi, šajā konkursā visam bija jābūt ideāli. Ja kaut vien matiņš bija gaisā, tad – viss, tu šodien vairs nestrādāsi. Tāpēc jau tas ir “Miss Universe”, kam seko līdzi visa pasaule,” mirkļos dalās Kristīne.

Kad pasaules topmodele zvana Kristīnei un aicina aizlidot uz fotosesiju, lai uztaisītu frizūru

Kristīne šķietami ir liela mūsu valsts patriote, viņas balsī ir tāds lepnums, kad viņa stāstīja, ka šajā pasākumā ar Latvijas karogu varēja apliecināt, ka arī šāda mēroga pasākumā vieta ir stilistam no tik mazas valsts kā Latvija.

“Joprojām man raksta vairākas no modelēm ar uzaicinājumu: “Vai tu, lūdzu, nevari atlidot pie manis uz foto sesiju un uztaisīt man frizūru?” Protams, ka tas nav tik vienkārši. COVID-19 man šogad neļauj tik brīvi pārvietoties pa pasauli, man šogad jau bija jābūt desmit valstīs. Es ceru, ka drīzumā viss normalizēsies un es varēšu turpināt darbu arī ārpus Latvijas robežām.”

Neviļus gribas vaicāt, ja reiz Kristīne jau ir atpazīstama un pieprasīta meistare arī pasaules top modeļu vidū, viņa tomēr dzīvo Latvijā. Negribētos savējos vilināt prom no Latvijas, bet izaugsme un iespējas sauc pēc Kristīnes pat Amerikā. “Šķiet, ka šis ir jautājums, ko man uzdod katru otro dienu – ko es te vispār daru? Arī citi stilisti no ārvalstīm man raksta un saka, lai es braucu, jautā – ko tu tur dari, tajā mazajā Latvijā? Bet tā mazā Latvija, man gribas šeit būt, lai nodotu savas zināšanas. Es šobrīd apmācu gan esošos, gan topošos stilistus. Pēc manām domām, matu veidošanas ziņā Latvijai vēl ir kur augt, man patiešām ir vēlme savu pieredzi, zināšanas un motivāciju sniegt topošajiem stilistiem. Ilgi noteikti, ka es nevadīšu meistarklases, bet es gribu pacelt latiņu vēl uz augšu, parādot, ka var vēl.”

Pilnu publikāciju var lasīt šeit- Chillpill sarunājas: | No matu veidošanas kojās draudzenēm līdz “Miss Universe” topmodelēm

Foto no personīgā arhīva

youtube icon
Abonēt youtube