Autors: BNN

Kopš jaunu ierobežojumu uzlikšanas, sabiedrībā radušies dažādi jautājumi, piemēram, – kāpēc atļauts pulcēties līdz 30 cilvēkiem, taču sporta treniņi notikt nedrīkst? Cik lielā kompānijā var atrasties kafejnīcā? Kāpēc bērniem nav jāvelk sejas maskas?

Ziņu portāls sazinājās ar Veselības ministriju (VM), lūdzot plašāku skaidrojumu.

Kāpēc bērniem līdz 13 gadiem nav jānēsā maskas, dodoties uz veikalu, braucot transportā, ja viņu kontakts savā starpā ir gana ciešs?

Prasība valkāt masku netiek attiecināta uz bērniem līdz 13 gadu vecumam. Bērni pārslimo vieglāk, viņi var inficēties savā starpā, taču gadījumi, kad bērni inficē pieaugušos, ir reti. Otrs iemesls – ir ņemts vērā, ka bērniem varētu būt grūtāk kontrolēt pareizu maskas lietošanu. Taču vecākiem nav aizliegts bērnus nodrošināt ar maskām un mācīt to pareizu lietošanu. Pētījumos secināts, ka jaunāki bērni bieži vien masku nelieto pareizi, līdz ar to nav vēlamā efekta. Tāpēc šāda prasība jaunākiem bērniem nav obligāta.

Kāpēc, atgriežoties no ārzemēm, vienam ģimenes loceklim ir jāievēro pašizolācija, taču pārējiem, kas nonāk ar viņu saskarē, nav? Kādas sekas ir tam, ja atbraukušajam konstatē COVID-19? Vai pārējiem tiek noteikta karantīna?

Būtiski saprast, ka cilvēks, kurš atgriezies no kādas konkrētas valsts un jāievēro pašizolācija, ir vesels, norāda VM. Ievērojot pašizolāciju desmit dienu garumā, cilvēks:

– uzturas dzīvesvietā vai citā uzturēšanās vietā;

– nepakļauj citas personas inficēšanās riskam, neveido tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem (neuzņem viesus, nedodas privātās vizītēs, uz darbu, sabiedriskām un publiskām vietām un telpām, kurās uzturas daudz cilvēku, izņemot veikala apmeklējumu un nokļūšanu dzīvesvietā vai citā uzturēšanās vietā uzreiz pēc ierašanās Latvijā, lietojot mutes un deguna aizsegu);

– desmit dienas novēro savu veselības stāvokli, divas reizes dienā (no rīta un vakarā) mēra ķermeņa temperatūru un informē ģimenes ārstu, ja parādās kādas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes (klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra (drudzis), elpas trūkums).

Pārējiem mājsaimniecības dalībniekiem ir tiesības turpināt savas ikdienas gaitas. Taču, ja cilvēka veselības stāvoklis pasliktinās un pēcāk noteikts pozitīvs COVID-19 tests, visi iesaistītie tiek noteikti par kontaktpersonām un jāatrodas karantīnā.

Kādēļ sporta treniņi tiek ierobežoti, kaut arī mācības notiek klātienē?

Ja runa ir par sporta nodarbībām skolēniem vai pirmsskolas izglītības iestādēs audzēkņiem, kuriem paralēli izglītības procesa nodarbībām tiek īstenota interešu izglītības nodarbība tādā pašā bērnu sastāvā vienas iestādes ietvaros, tad tās var notikt.

Ar pilnu publikāciju var iepazīties, spiežot ŠEIT.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube