Sociālo darbinieku biedrība nosūtījusi atklāto vēstuli Latvijas politiķiem un augstākajām amatpersonām ar aicinājumu izbeigt sociālā darba speciālistu padarīšanu par nodokļu inspektoriem un aicinājumu par Labklājības ministres Ramonas Petravičas demisiju. Arī  politiskā partija Progresīvie piekrīt biedrības sabiedriski izteiktajam viedoklim, to atbalstot.

Sociālie darbinieki visā Latvijā vēstulē izsaka neuzticību Labklājības ministrijas politiskajai un administratīvajai vadībai par centieniem noteikt sociālajiem dienestiem neraksturīgu funkciju – piedalīties nodokļu iekasēšanā, kā arī nespēju aizstāvēt labklājības nozares darbiniekus pret Finanšu ministrijas teroru.

“Aicinām visus sociālos darbiniekus, sociālo pakalpojumu sniedzējus un medijus būt vienotiem izbeigt šo absurdu, kas nostādītu sociālā darba speciālistus pret iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. Kā arī cilvēkus ar zemiem ienākumiem uzskatīt par noziedzniekiem, kuriem kā soda mērs ir noteikts vērsties sociālajā dienestā,” teikts vēstulē.

Jāmin, ka arī politiskā partija Progresīvie atbalsta Sociālo darbinieku biedrības atklāto vēstuli. “Mēs pievienojamies biedrības viedoklim un pieprasām labklājības ministres Ramonas Petravičas demisiju.” Progresīvie uzskata, ka ministre ir pilnībā zaudējusi savas nozares uzticību, nespējot un nemēģinot to aizstāvēt no Finanšu ministrijas katastrofālajiem grozījumiem.

Labklājības ministres atkārtotā nespēja izprast un aizstāvēt savu pārstāvēto nozari ir tikai aisberga redzamā daļa. Aiz sociālās palīdzības izkārtnēm mēs redzam Finanšu ministrijas ieceri, pēc kuras ieviešanas Latvijas neaizsargātākie un nabadzīgākie iedzīvotāji būs spiesti maksāt par Petravičas nespēju aizstāvēt savu nozari no valdības cīņas pret nodokļu optimizāciju.

Progresīvie valdes līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa uzskata, ka Finanšu un Labklājības ministriju iecere padarīt sociālos darbiniekus par nodokļu inspektoriem ir pretlikumīga, nekompetenta un ciniska. Šis lēmums demonstrē Finanšu ministrijas un VID faktisko nespēju cīnīties ar nodokļu optimizāciju un lielākajiem uzņēmumiem, kuri saviem darbiniekiem liek reģistrēties kā pašnodarbinātajiem vai mikrouzņēmumiem, lai izvairītos no nodokļu maksājumiem.

Paredzot sociālajiem darbiniekiem prasību vērtēt pašnodarbināto “kvalificēšanos” minimālo obligāto iemaksu veikšanai, tiek degradēta un pārveidota sociālo darbinieku loma sociālā atbalsta sistēmā. Šī iecere tuvojas nabadzības kriminalizēšanai, vienlaikus ignorējot tūkstošiem iedzīvotāju, kuru ienākumi var būt zemāki ģimenes stāvokļa, bērnu kopšanas, veselības, karjeras apstākļu, personīgās izvēles vai citu iemeslu dēļ, turpinot A. Ņenaševa bilst.

Progresīvie uzskata, ka paredzētās izmaiņas demonstrē sliktāko valdības praksi, kas caurstrāvo 2021.gadam piedāvātos nodokļu grozījumus un budžeta lēmumus. Neizpratne par nozaru vajadzībām, to neiesaistīšana kritiskās diskusijās un lēmumi, kas sociāli neaizsargātāko sabiedrības daļu iedzītu vēl dziļākā nabadzībā un bezcerībā, ir Reira un Kariņa rokraksts un atbildība. Šī rīcība būtu nosodāma jebkurā laikā. Veselības un ekonomiskās krīzes periodā šī rīcība ir nepiedodama.

Ar Sociālo darbinieku biedrības atklāto vēstuli var iepazīties, spiežot ŠEIT.

Foto: Flickr.com

youtube icon
Abonēt youtube