Autors: BNN

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ir noslēgušās prezidenta vēlēšanas. Lai arī uz oficiālajiem rezultātiem būs jāgaida vairākas dienas, mediji aizrautīgi izdara prognozes saskaņā, ar kurām cīņa starp republikāni Donaldu Trampu (Donald Trump) un demokrātu Džo Baidenu (Joe Biden) ritējusi gana sīvi.

Amerikāņu vēlētāji prezidentu neievēlē tieši, bet balso par elektoriem, kuru skaits katrā pavalstī ir atšķirīgs. Lai uzvarētu vēlēšanās, kandidātam ir jāsaņem vismaz 270 elektoru balsis.

Trešdienas, 4.novembra, rītā amerikāņu raidorganizācija Fox News savās prognozēs norāda, ka par bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu ir nobalsojuši 238 elektori, bet par pašreizējo prezidentu – 213.

Tikmēr amerikāņu raidorganizācija CNN prognozē, ka cīņa ir sīvāka. Proti, ka par Baidenu balsojuši 220 elektori, bet par Trampu – 213. Lai arī abās prognozēs vadībā ir Baidens, izšķiroša būs vēlētāju izvēle politiski svārstīgajos štatos: Viskonsīnā, Masačūsetsā un Pensilvānijā, kas pagaidām netiek prognozēta.

Demokrātu retorika mērena, Tramps saskata nelikumības

Attiecībā uz abu nometņu retoriku jāteic, ka Baidens un viņa sabiedrotie vēlēšanu dienā ieturējuši mierīgu kursu un koncentrējušies uz aicinājumiem vēlētājiem doties balsot.

Tramps savukārt jau pieteicis savu uzvaru vēlēšanās. “Mēs saņemam lielu atbalstu, bet viņi mēģina nozagt vēlēšanas. Mēs nekad nepieļausim, ka viņi to izdara. Balsis nevar nodot pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas,” vēsta ASV prezidenta ieraksts mikroemuāru vietnē Twitter. Zīmīgi, ka Twitter satura uzraugi ir aizklājuši šo paziņojumu ar piebildi, ka tā saturs var būt maldinošs par vēlēšanām vai citu pilsonisku procesu.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube