Šī gada 5.novembrī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) Pastāvīgajā padomē izskatīja ziņojums par cilvēktiesību pārkāpumiem, kas saistīti ar Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām šā gada 9.augustā.

Organizācijā skaidro, ka ziņojumu saskaņā ar “Maskavas mehānisma” procedūru pēc 17 EDSO dalībvalstu, tostarp Latvijas, lūguma sagatavoja neatkarīgs eksperts, profesors Volfgangs Benedeks. Ziņojumā sniegtie pierādījumi apstiprina apgalvojumus par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tajā secināts, ka 2020.gada 9.augusta prezidenta vēlēšanas nebija brīvas un godīgas, to rezultāti tika viltoti.

Secinātajā atklāti pierādījumi par Baltkrievijas varas iestāžu pārstāvju pielietoto vardarbību pret miermīlīgiem protestētājiem un apstiprina viņu līdzdalību spīdzināšanā vai cita veida necilvēcīgā rīcībā, kā arī piespiedu pazušanā. Upuru vēstītais apliecina bažas par drošības spēku vispārēju nesodāmību, teikts EDSO ziņojumā.

Jāmin, ka ziņojums ietver virkni rekomendāciju, tostarp atcelt 2020.gada 9.augusta prezidenta vēlēšanu rezultātus, kā arī organizēt jaunas godīgas prezidenta vēlēšanas saskaņā ar starptautiskajiem standartiem.

Informācijai

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) ir 57 valstu reģionāla organizācija, kuras mērķis ir konfliktu novēršana ar t.s. ātrās reaģēšanas instrumentu palīdzību, krīžu noregulējums un pēc-konfliktu situācijas stabilizācija. Organizācijas redzeslokā ir politiski militārās, ekonomiskās, vides un cilvēktiesību jautājumi.

“Maskavas mehānisms” ir EDSO instruments, kas iedibināts EDSO sanāksmes Maskavā laikā 1991.gadā. To paredzēts piemērot izņēmuma gadījumos, kad ir bažas par nopietnām atkāpēm no EDSO humānas (cilvēktiesību) dimensijas saistībām kādā dalībvalstī. Mehānismu var iniciēt vismaz 10 EDSO dalībvalstis.

2020.gada 17.septembrī “Maskavas mehānisma” procedūru cilvēktiesību pārkāpumu Baltkrievijā vērtēšanai iniciēja ASV, Beļģija, Čehija, Dānija, Francija, Igaunija, Islande, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Nīderlande, Norvēģija, Slovākija, Somija, Polija un Rumānija.

Foto: Pixabay.com

youtube icon
Abonēt youtube