Deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) ierosinājums paaugstināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 23% no nākamā gada 1.janvāra nozīmētu, ka viens litrs 40% stiprā alkohola veikalā maksās aptuveni par 2,40 eiro dārgāk nekā līdz šim, norāda Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA).

Turklāt, šāda akcīzes nodokļa paaugstināšana var novest pie aptuveni 15% iekšējā tirgus krituma un pierobežas tirdzniecības izzušanas, prognozē LANA.

LANA kategoriski iebilst pret Valaiņa priekšlikumu tik straujai akcīzes paaugstināšanai, jo “tādējādi tikšot pilnībā iznīcināta pierobežas tirdzniecība un valsts budžetā nākamajā gadā būs vērojami zaudējumi vismaz 40 milj. eiro apmērā,” pauž asociācijā. Vasarā pierobežas tirdzniecība sasniedza pagājušā gada apjomus, taču šī gada nodokļu izmaiņu un COVID-19 noteikto tūrisma ierobežojumu dēļ pierobežas tirdzniecības apjoms ir samazinājies par 30–35%.

Ir naivi un nepamatoti iedomāties, ka tik ievērojami paaugstinot stiprā alkohola cenu veikalā, tiks segti tie nodokļu zaudējumi, ko radīs pierobežas tirdzniecības izzušana. Mēs ne tikai pazaudēsim igauņu un somu pircējus, bet arī Latvijas iedzīvotāji meklēs citus veidus, kā iegādāties alkoholiskos dzērienus, tostarp, nelegālā tirgū, saka LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Deputāta ierosinājums iesaka kāpināt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem no 1 642 Eur/100 litriem absolūtā alkohola uz 2 025 Eur/100 litriem. «Igaunijā šobrīd akcīzes nodokļa likme pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem ir 1881 Eur/100 litriem absolūtā alkohola, kas nozīmē, ka nodokļu slogs uz 1l 40% alkoholiskā dzēriena pudeli Igaunijā ir 9,03 Eur. Deputāta Valaiņa piedāvājums paredz, ka nodokļu slogs Latvijā nākamgad būtu 9,80 Eur uz 1l 40% pudeli.

Pašlaik Latvijā ir 1,08 Eur mazāka likme nekā Igaunijā, piedāvājums paredz, ka mums būtu par 0,77 Eur neizdevīgāka likme nekā Igaunijā,» skaidro LANA izpilddirektors.

Asociācija arī norāda, ka neizprot Jaunās konservatīvās partijas deputātu grupas ierosinājumu, kas paredz vīnam piemērot akcīzes nodokļa likmi 1,22 Eur par 1 litru. Piemēram, 7% alum, kas nebūs darināts mazajā alus darītavā, akcīzes nodokļa likme būs 0,57 EUR par 1 litru, tādējādi 7% vīna akcīzes likme pārsniegs alus likmi 2,14 reizes. Vēl vairāk – ja alus darītava būs ar mazās alus darītavas statusu, kāds ir praktiski visām alus darītavām Latvijā, izņemot trīs, tad akcīzes nodokļa likme 7% alum būs 0,29 Eur par 1 litru, turpretī vīnam – 1,22 EUR, veidojot 4,2 reižu lielāku cenu atšķirību, norāda LANA. “Šāda nodokļu proporcija radīs negodīgu konkurenci starp dažādām alkohola kategorijām ar vienādu alkohola saturu,” uzsver Vītols.

Latvija pašlaik ir vienīgā valsts Baltijā, kas apsver domu nākamgad celt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem.

Tostarp alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likmes ir cieši saistītas ar bāru, restorānu un viesmīlības nozari, kas šogad jau tā ir piedzīvojusi ievērojamus zaudējumus sakarā ar COVID-19 krīzi. Ceļot akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem, arī bāros un restorānos celsies alkoholisko dzērienu cenas, kas vēl vairāk ietekmēs bāru un restorānu dzīvotspēju šajā grūti paredzamajā periodā. Turklāt, praktiski visās Eiropas Savienības valstīs akcīzes nodoklis nākamgad netiks paaugstināts, kā viens no būtiskiem šādu lēmumu faktoriem ir tieši COVID-19 krīze.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube