Vai esi kādreiz apsēdies un novērtējis to, ka redzi sauli lecam un rietam? Vai to, ka tev ir iespēja redzēt varavīksni, vai skriet basām kājām jūras krastā, vai iziet šķēršļu trasi, iet garās pastaigās pa skaistajiem Latvijas mežiem? Dzirdēt putnu dziesmas, klausīties Dziesmu svētku koncertu? Mūsu sabiedrībā ir bērni un jaunieši, kuriem ir smagi attīstības un funkcionāli traucējumi un kuri vēlas tikt iekļauti sabiedrībā, vēlas būt vienlīdzīgi. Mēs kopā varam viņiem palīdzēt!

Šīs nedēļas saruna ar *Biedrības Latviešu kustība par neatkarīgu dzīvi valdes priekšsēdētāju Ingu Šķesteri par situāciju Latvijā, par brīnišķīgo kampaņu Sveču darbnīca, par sapņiem, par to, lai ikvienam no mums būtu tiesības piedzīvot savu dzīvi.

Jaunieši taisa sveces ar cerību…

Šobrīd kampaņa Sveču darbnīca jau nosvinējusi savu pirmo darbības gadu, kura laikā ar dienas centra jauniešu rokām tapušas jau vairāk nekā 10 000 sveču. Katra no tām darināta ar īpašu domu un sirdssiltumu, jāteic, ka arī ar lielu lepnumu.

Ingas vārdiem sakot, ja cilvēkam ir ļoti smagi funkcionāli traucējumi, cilvēkam ir vajadzīgs liels atbalsts, profesionāla aprūpe. “Ir nepieciešama nodarbinātība dienas laikā, vieta, kur cilvēkam dzīvot un profesionāls atbalsts brīvā laika pavadīšanai. Šie trīs svarīgākie komponenti, lai cilvēkam būtu pilnvērtīga dzīve.”

Šīs kampaņas mērķis ir izveidot grupu māju, lai jauniešiem būtu nodrošināts mājoklis. Vieta, kur dzīvot, saņemot visu nepieciešamo atbalstu. Cilvēkam ir sava personīgā dzīves un higiēnas telpa, kas nav jādala ar citiem.

Lūgta komentēt nākotnes mērķi, Inga min: “Grupu mājā, kādu mēs gribam veidot, tiem cilvēkiem, kuri paši nevar sev pagatavot ēst, ir vajadzīgs darbinieks (ar atbilstošu kvalifikāciju), lai kopīgi varētu veikt visus ikdienas darbiņus ar darbiniekiem, iesaistot cilvēkus, nevis viņus pasīvi aprūpējot.”

Šīs mājas mērķis vienkāršiem vārdiem sakot ir parasta dzīve, ko ikviens no mums ir tiesīgs saņemt.

“Mēs gribam dod iespēju piedzīvot savu dzīvi, nevis būt tikai atkarīgiem no citiem.”

Ja atminamies, ka šobrīd pagājis gads, kopš kampaņa aktīvi noris, jautājām Ingai, vai ir kādas aplēses par to, kad grupu māja varētu būt gatava, vai cik līdzekļu vēl ir nepieciešami?

“Precīzu prognozi dot es šobrīd vēl nevaru, bet tas, kas ir izdarīts šā gada laikā, mēs esam iegādājušies zemi, mums ir pamats zem kājām, skaidri zinām, kur grupu māju cels. Tas jau ir daudz. Tālāk viss, kas jādara būvniecības procesā, vēl daudz kas ir priekšā. Mums ir brīvprātīgi iesaistīties arhitekts, ir arī no sabiedrības puses dažādi uzņēmēji, kuri atbalsta savu iespēju robežās, lai kaut kas ietu uz priekšu,” sarunā atklāj Inga.

Vienlaikus viņa min: “Kad būs gatavs, man ir grūti pateikt, šobrīd izmisīgi gatavojam sveces un mēģinām realizēt, bet mēs neesam rūpnieciska ražotne, šī ir jauniešu nodarbinātības aktivitāte, kurai kā papildus efekts ir līdzekļu krāšana, bet tas nekad nebūs tādā apjomā, lai mēs spētu savākt visus nepieciešamos līdzekļus.””

“Realitātē miljons sveču izgatavošana prasītu 60 gadus, ar to kapacitāti, kāda mums ir, bet nevienam no mums nav laika gaidīt 60 gadus.”

Līdz ar to nepieciešams arī sabiedrības atbalsts ziedojumu veidā no līdzcilvēkiem, lai ātrāk sapnis kļūtu par realitāti.

“No mūsu puses es varu teikt, ka mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos. Mēs nesēžam un negaidām, kad kāds vienkārši noziedos, mēs iesaistāmies arī paši, lai virzītu šo projektu uz priekšu, lai jauniešiem ir šī grupu māja un viņiem nebūtu jānonāk institucionālajā aprūpē,” cerību pilna ir Inga.

Inga ir ļoti pateicīga sabiedrībai kopumā par iesaistīšanos līdzekļu vākšanā, taču līdz sapņa piepildījumam vēl tāls ceļš ejam. “Mēs jūtam atbalstu, mēs jūtam, ka neesam vieni, sabiedrība saprot, cik šis pasākums ir nozīmīgs ne tikai mums, bet sabiedrībai kopumā, jo tikai tad, ja mēs visi varēsim dzīvot kopā, mēs labi jutīsimies. Mēs to ļoti novērtējam.”

Kā pie svecēm var tikt?

Lai gan šobrīd saskarsmes iespējas ir ierobežotas, lai cilvēki varētu aiziet ciemos uz biedrību un iegādāties sveces uz vietas, tās var iegādāties, rakstot biedrībai- inga.skestere@lkndz.lv, rituma.dita@inbox.lv, tiek nosūtīts arī katalogs, un ir iespēja sveces izsūtīt arī uz citām pilsētām ar pakomāta starpniecību.

Inga atkārtoti uzsver, ka sveču izgatavošanas process ir ilgāks, taču sveces nonāks pie tiem, kuri tās vēlēsies tik drīz, cik tas būs iespējams.

Ar pilnu interviju var iepazīties, spiežot šeit –

 

youtube icon
Abonēt youtube