Kādas ir ziņas par Eiropā respektēto COVID-19 vakcīnas kandidātu gaidāmajām cenām? Laikā, kad neviena no tām nav vēl guvusi Eiropas Zāļu aģentūras obligāto apstiprinājumu, ziņu portāls BNN apkopojis cenas, kādas ir zināmas līdz šim.

Uz Latvijas iedzīvotājiem attiecas tie centieni, kādus ES Eiropas Komisijas (EK) jau vairākus mēnešus velta, lai vienotos ar vakcīnas kandidātu izstrādātājiem un ražotājiem. Kā vēsta ziņu aģentūra Reuters un Polijas Polskie Radio,

EK līdz šim ir vienojusies par kopumā nepilnu divu miljardu dozu pasūtīšanu ar uzņēmumiem AstraZenecaPfizer-BioNTechSanofi-GSKJohnson & Johnson un CureVac.

Šonedēļ paziņots arī par EK vienošanos ar amerikāņu uzņēmumu Moderna par 160 miljonu vakcīnas kandidāta priekšpasūtījumu. Darījuma nosacījumi nav publiskoti, taču uzņēmuma izpilddirektors Stefans Bansels (Stéphane Bancel) svētdien, 22.novembrī, sacījis, ka cena, kādu prasīs valstu valdībām, būs no 25 līdz 37 ASV dolāriem (21-31 eiro) par dozu atkarībā no pasūtījuma apjoma. Moderna vakcīnas kandidātei ir pievērsta liela uzmanība, jo tai, pēc izstrādātāju, paziņotā sākotnējos klīniskos pētījumos ir novērots 94,5% iedarbīgums.

Attiecībā uz Pfizer-BioNTech vakcīnas kandidātu medijos ziņots, ka tai ir novērots 90% sākotnējais iedarbīgums. Kā vēsta britu ziņu portāls Observer, ASV uzņēmums Pfizer nav publiski nosaucis savas potenciālās vakcīnas cenu, taču vairumtirdzniecības cena, par kādu tas vienojies ar ASV par 100 miljonu dozu piegādi ir 20 dolāri (17 eiro) par dozu.

Britu-zviedru farmācijas uzņēmums AstraZeneca ir izstrādājis vakcīnas kandidātu sadarbībā ar britu Oksfordas Universitāti. Abas organizācijas vēstījušas, ka to izstrādātajam preparātam novērota 70% sākotnējā iedarbība, tātad tā ir ievērojami zemāka nekā diviem iepriekš minētajiem sāncenšiem.

Britu raidorganizācija BBC vēsta, ka šī vakcīnas kandidāta priekšrocība ir iespēja to uzglabāt ledusskapja temperatūrā, kamēr divas pārējās nepieciešams uzglabāt – 20C līdz -70C grādu temperatūrā. Nosauktā vakcīnas kandidāta cena ir trīs angļu mārciņas (3,37 eiro). AstraZeneca arī apsolījusi necensties gūt peļņu no tās pārdošanas.

Būtiski piebilst, ka, lai iegūtu cerēto imunitāti pret COVID-19, cilvēkam būs jāsaņem divas secīgas dozas no jebkuras oficiāli apstiprinātas vakcīnas, ja to pamatā būs kāda no trim minētajām.

Foto: Unplash.com

youtube icon
Abonēt youtube