Autors: BNN

Ja desmit dienu laikā situācija neuzlabosies, būsim spiesti iet uz pilna spektra pārvietošanās ierobežojumiem, 17.decembra preses konferencē paziņojis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers norādīja, ka klusuma periodam jeb svētku laikam, kas tuvojas, izstrādāts stingrs regulējums uz trim nedēļām. Mērķis – maksimāli samazināt kontaktus cilvēku starpā. Viņš uzsvēra, ka svarīgi ir mājsaimniecību starpā nesatikties. “Mums visiem jāsaprot situācijas nopietnība, īpaši, kāda tā ir slimnīcās ar pārslogojumu un pārgurušiem ārstiem.”

“Es aicinu visiem saņemties uz trim nedēļām kopīgi izturēt.”

Premjers arī preses konferencē teica: “Mēs jau ilgstoši vērojam šīs pandēmijas gaitu un uzliesmojumu valstī. Sirsnīgs paldies visiem, kas strādā dažādās frontēs cīņā ar šo slimību, neskatoties uz visiem apstākļiem.”

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) konferencē paziņoja, ka valdībā pieņemts lēmums par skaistumkopšanas, arī frizieru pakalpojumu pārtraukšanu līdz 11.janvārim. Tāpat tiek pārtrauktas viens pret viens amatiermākslas nodarbības un sporta klubu darbība.

Ārā līdz desmit cilvēkiem drīkst sportot.

Šajā periodā nedrīkstēs rīkot arī fotosesijas un sniegt citus foto pakalpojumus, izņemot foto uzņemšanu dokumentiem.

Nenotiks arī dzinējmedības.

Ministre arī uzsvēra, ka Ziemassvētkus un Jauno gadu vajadzētu svinēt vienas mājsaimniecības ietvaros. Iepriekš bija domāts uz svētkiem ļaut satikties plašākā lokā, taču, vērtējot pēdējos datus, tika nolemts to nedarīt. “Varam ar mīļajiem satikties ārā.”

Viņa arī atzīmēja, ka tirdzniecības centros vērojama aktīva cilvēku kustība. “Būtisks mobilitātes kritums ir sestdienās un svētdienās. Balstoties uz šiem datiem, tika lemts par papildu ierobežojumiem. No sestdienas veikalos nosacījums par pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm pagarināts līdz 11.janvārim.” Pirmās nepieciešamības preču saraksts papildināts ar, piemēram, briketēm, baterijām, zobu pastu u.tml.

Pamats domāt, ka šis varētu samazināt cilvēku kontaktēšanos, plūsmas tirdzniecības vietās, atzīmēja ministre.

“Vai nu saņemamies, vai pēc desmit dienām diemžēl, kā jau premjers minēja, būs pārvietošanās ierobežojumi.”

Runājot par to, kāpēc brīvdienās veikalu darbība brīvdienās ir jāierobežo, Viņķele skaidroja: «Šobrīd mums ir divas nedēļas, kopš ir ieviesti ierobežojumi tirdzniecībai brīvdienās. Varēja norakstīt, ka pirmā piektdiena ir saspringta, diemžēl arī nākamajās nav uzlabojusies situācija.» Proti, ministre uzskata, ja sestdienās veikali būtu vaļā, cilvēki drūzmētos tāpat.

Runājot par slēpošanas kalnu, trašu darbību, viņa norādīja, ka tie drīkst strādāt, taču inventāra noma jāorganizē ārtelpās. Iekštelpās tā ir liegta.

Vienlaikus tirdzniecības vietām pastiprinātas arī prasības – vienam apmeklētājam būs jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no pieejamās telpu platības, apmeklētāju veikalā nedrīkstēs būt vairāk kā pieejamo ratiņu vai groziņu. Savukārt uz veikalu drīkstēs doties tikai pa vienam – līdzi drīkst nākt bērni līdz 12 gadu vecumam vai nepieciešamības gadījumā asistents.

Jau ziņots, ka COVID-19 izplatības ierobežošanai valdība 17.decembrī lēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu no 21.decembra.

Lasi arī: Valdība lēmusi par jaunajiem ierobežojumiem, kas stāsies spēkā ar 21.decembri

Ierobežojumi būs spēkā trīs nedēļas līdz 11.janvārim un tie neskars iedzīvotāju pārvietošanās brīvību.

Ierobežojumi attieksies uz pulcēšanos un tirdzniecību.

Vienlaikus noteikts, ka 1.–6.klašu skolēniem par vienu nedēļu tiks pagarināts brīvlaiks.

Saistībā ar COVID-19 izplatības ierobežošanu no 6.novembra līdz 11.janvārim valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Ārkārtējās situācijas laikā noteikts pienākums nēsāt sejas maskas visās iekštelpās, tostarp sabiedriskajā transportā, izņemot mājās.

Pasažieru skaits sabiedriskajā transportā nedrīkst pārsniegt 50% no transportlīdzekļa ietilpības. Ja nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tad transporta līdzeklī jābūt norādēm par sēdvietu izmantošanu, nodrošinot fizisko distancēšanos.

Līdz 11.janvārim pārtraukta visu kultūrvietu, izstāžu, kā arī gadatirgu, tai skaitā Ziemassvētku tirdziņu darbība. Ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, apmeklētājiem joprojām būs pieejami muzeji. Bibliotēkas drīkst klātienē izsniegt grāmatas līdzņemšanai.

youtube icon
Abonēt youtube