Foto: Pixabay.com

Valdība sāks COVID-19 pozitīvo un viņu kontaktpersonu izvietošanu viesnīcās, otrdienas, 22.decembra, preses konferencē par jaunākajiem Ministru kabineta lēmumiem paziņojis premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Aicinot ievērot epidemioloģiskos norādījumus un nepulcēties, neciemoties, viņš norādīja arī uz slimnīcu noslogotību, ārstu izdegšanu.

Kā pozitīvu aspektu viņš uzsvēra to, ka jau mēneša beigās varēs sākt vakcināciju.

“Jāsaprot, ka vakcinēšana būs brīvprātīga un tas būs ilgstošs process pusgada vai pat ilgākā periodā.”

“Taču mums jebkurā gadījumā ilgāku laiku būs jāuztur modrība. Kopīgi rīkojoties, ievērojot kontaktu samazināšanu, mēs varam lauzt vīrusa izplatības tendenci,” norādīja Kariņš.

Ministru prezidents arī uzvēra: “Mēs varam nonākt situācijā, kur būs jālemj par vēl stingrākiem ierobežojumiem, bet mēs varam visi kopā to nepieļaut.”

“Novēlu visiem priecīgus Ziemassvētkus! Tie būs citādi kā citus gadus. Labākais, ko varam uzdāvināt ir veselība, lai citus gadus varam svinēt kuplākā pulkā.”

Veselības ministre Ilze Viņķele preses konferencē informēja, ka pašvaldībās tiek aizliegtas uguņošanas, lai izvairītos no pulcēšanās un papildu ievainotajiem, kas vēl vairāk noslogotu slimnīcas.

Viņķele uzsvēra, ka lēmums attiecas tikai uz pašvaldībām, taču privātpersonas tas neskar.

Tika pieņemts lēmums uz divām nedēļām pārtraukt plānveida stacionārās palīdzības sniegšanu jeb plānveida operācijas tiek atliktas, taču ambulatorās palīdzības sniegšana tiek saglabāta.

Veselības ministre arī teica, ka pieņemts lēmums par to, ka cilvēkiem, uzturoties dabas takās, aplūkojot izgaismotos pilsētu objektus, ir jālieto sejas maskas.

Runājot par vakcīnām, Viņķele pastāstīja, ka gadījumā, ja Pfizer varēs piegādāt vairāk par 90 000 devām, Latvija tās iegādāsies. “Tās gan nebūs noteikti pieejamas ātrāk par martu. Līdz tam laikam strādāsim ar tām, kas līgumā paredzētas.’

“Tagad, kad cerību stars ar vakcīnu, ir kļuvis pavisam konkrēts, jānorāda, ka pie noteikta vakcinēto skaita mēs iegūstam normālu dzīvi. Tāpat kā ar ierobežojumiem – tie ir efektīvi, kad tos ievēro noteikts skaits cilvēku,” uzsvēra ministre.

“Būsim tie, kas vairo apzinīgo cilvēku skaitu, lai drīz varam svinēt svētkus klātienē. Visiem gaišus un veselīgus Ziemassvētkus!”

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs atzīmēja, ka būs trīs cilvēku grupas, kas varēs izmantot valsts apmaksāto palikšanu viesnīcās.

Tās ir:

  • kontaktpersonas,
  • saslimušie, kuriem nevajag slimnīcu,
  • tie, kuri atgriezušies no Lielbritānijas.

«Sirsnīgus un klusus svētkus! Klusi un mierīgi dzīvojot, mēs šo krīzi pārvarēsim.»

Runājot par repatriāciju, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka tiem, kuri būs atgriezušies ar Ārlietu ministrijas organizētajiem repatriācijas reisiem (ne tikai no Lielbritānijas), būs obligāti jāiziet pašizolācija valsts apmaksātās viesnīcās un jāveic COVID-19 tests. “Nevarēs doties mājās un pašizolēties, kur gribas.”

Viņš arī uzsvēra, ka repatriācija atšķirsies no tās, kas bija pavasarī. Ministrija organizēs repatriāciju tiem, kuriem ir nopietns iemesls, piemēram, cilvēkiem, kuriem iztek viņu juridiskais statuss, kuriem ir kādas sociālās aprūpes problēmas, kuri bijuši komandējumos, un citus ar tiešām nopietniem iemesliem. “Šobrīd esam apzinājuši 20 cilvēkus, bet, visticamāk, skaits augs.”

“Neorganizēsim repatriāciju tiem, kas grib atbraukt mājās uz svētkiem un tad uzreiz atpakaļ. Reiss būs pēc Ziemassvētkiem — visticamāk, nedēļas sākumā.”

Kas ir būtiski Lielbritānijas pavalstniekiem, varēs doties arī uz Londonu ar to reisu, kas būs ieradies Latvijā ar repatriantiem, norādīja ārlietu ministrs.

youtube icon
Abonēt youtube