Foto: Unplash.com

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde 2020.gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret sešām personām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros.

Veicot apjomīgu izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka organizēta personu grupa laika periodā no 2012.gada līdz 2015.gada martam organizēja izvairīšanos no nodokļu nomaksas 1,4 milj. eiro apmērā un šo noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

VID pārstāvji skaidro, ka shēmas “klienti” (uzņēmumi) savos grāmatvedības dokumentos uzrādīja un pievienotās vērtības nodokļa deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus iegādes darījumus, tādejādi izvairoties no nodokļu nomaksas.

Lai slēptu noziedzīgo nodarījumu ar mērķi veikt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, tika veikti pārskaitījumi par faktiski nenotikušiem darījumiem, radot šķietamību, ka tiek veikti norēķini starp darījumos iesaistītām pusēm. Noziedzīgā shēma tika realizēta gaļas vairumtirdzniecībā.

Kriminālprocess 2020.gada decembrī nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret sešām personām.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

youtube icon
Abonēt youtube