Laika posmā no 30.decembra līdz 4.janvārim Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes (VP ZRP) apkalpojamā teritorijā brīvdienu mājsēdes kontroles pasākumu laikā tika pārbaudītas 4 026 personas, informē policijā.

Par noteiktā pārvietošanās aizlieguma laikposmā no pulksten 22.00 līdz 5.00 neievērošanu tika uzsākti 568 administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī doti 899 preventīvi norādījumi.

Vienai personai piemēroti trīs sodi – 50, 1000 un 1500 eiro apmērā.

Zemgalē brīvdienu mājsēdes kontroles pasākumos pavisam kopā tika iesaistītas 802 Valsts policijas amatpersonas, kuras pildīja savus pienākumus ciešā sadarbībā ar 148 pašvaldību policiju, 5 Valsts robežsardzes un 340 Zemessardzes darbiniekiem. Kontroles pasākumu nodrošināšanā tika izmantoti 378 Valsts policijas, 73 pašvaldību policiju, viens Zemessardzes un 4 Valsts robežsardzes transportlīdzekļi.

Policijā norāda, ka daudzi iedzīvotāji mēģināja rast dažādas iespējas, kā neievērot noteiktos pārvietošanās vai pulcēšanās ierobežojumus. No kopumā pārbaudītajām 4 026 personām aizpildītus apliecinājumus par dzīvesvietas atstāšanas iemeslu neatliekamas un pamatotas situācijas gadījumā uzrādīja 1 823 iedzīvotāji, savukārt 899 personām saistībā ar brīvdienu mājsēdē noteikto ierobežojumu neievērošanu tika doti preventīvi norādījumi.

Tāpat kontroles pasākumu laikā tika reģistrēti 50 notikumi, kas nebija saistīti ar Ministru kabineta rīkojumu Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kā arī konstatēti vēl 97 pārkāpumi, kuros policisti lems par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu.

VP ZRP Dobeles iecirkņa apkalpojamā teritorijā par brīvdienu mājsēdes noteikto ierobežojumu neievērošanu tika reģistrēti 105 notikumi. Mazākais sods, kas tika piemērots par pārkāpumiem, bija 10 eiro apmērā – 14 gadījumos. Visvairāk – 25 gadījumos – tika piemērots naudas sods 50 eiro apmērā.

Savukārt trīs personas par apzinātu un klaju noteikumu pārkāpšanu nopelnīja naudas sodu 1 000 eiro apmērā katra.

Proti, 1.janvārī policisti konstatēja, ka 1989.gadā dzimis vīrietis pēc vairākkārtējiem aizrādījumiem naktī turpina uzturēties ārpus savas dzīvesvietas un nevar uzrādīt apliecinājumu ar pamatojumu par pārvietošanās iemeslu, tāpēc viņam tika piemērots 1 000 eiro naudas sods. Tāpat arī 3.janvārī divi vīrieši, kuriem jau iepriekš tika izteikti aizrādījumi par noteikto ierobežojumu pārkāpumiem, turpināja naksnīgās pastaigas, turklāt, ieraugot likumsargu automašīnu, abi centās no policistiem aizbēgt mežā. Bravūrīgajiem 1988. un 1977. gadā dzimušajiem kungiem katram tika piemērots naudas sods 1 000 eiro apmērā.

91 administratīvā pārkāpuma process par mājsēdes noteikto ierobežojumu pārkāpumiem gadumijas brīvdienās tika uzsākts VP ZRP Tukuma iecirkņa apkalpojamā teritorijā. Mazāko sodu – 10 eiro – likumsargi piemēroja 9 gadījumos, bet vislielākais naudas sods bija 1 500 eiro divām personām. 35 iedzīvotājiem tika piemēroti naudas sodi 300 eiro apmērā.

Tā, piemēram, 3.janvārī pulksten 23.40 Engurē, Jūras ielā, likumsargi apturēja automašīnu BMW 530, kuras vadītājs apliecinājumā par dzīvesvietas atstāšanas iemeslu bija norādījis «mantu pārvešana privātām vajadzībām». 2000.gadā dzimušajam autovadītājam tika piemērots naudas sods 300 eiro apmērā.

Apkopojot gadumijas brīvdienās reģistrētos notikumus, VP ZRP Bauskas iecirkņa apkalpojamā teritorijā saistībā ar mājsēdes ierobežojumu pārkāpumiem reģistrēti 70 notikumi. 43 personām, kuras neievēroja noteiktos ierobežojumus, tika piemērots 100 eiro naudas sods. Lielākais naudas sods – 1 000 eiro – tika piemērots divām personām, par atkārtotiem ierobežojumu pārkāpumiem, proti, 31.decembrī Bauskā, Rīgas ielā, pēc pusnakts likumsargi konstatēja, ka ārpus savas dzīvesvietas bez attaisnojoša iemesla atrodas 1989. gadā dzimusi sieviete un tajā pašā gadā dzimis vīrietis. Tā kā abas personas jau iepriekš bija nonākušas policistu redzeslokā par mājsēdes noteikto ierobežojumu pārkāpumiem, katrai tika piemēroti naudas sodi 1 000 eiro apmērā. Savukārt, Iecavā kāds 1970.gadā dzimis vīrietis, Jauno gadu bija nolēmis sagaidīt, šaujot salūtu daudzdzīvokļu mājas pagalmā. Kad notikuma vietā ieradās policisti, vīrietis kļuva agresīvs, tādējādi nopelnot naudas sodu 600 eiro apmērā.

Saistībā ar mājsēdes ierobežojumu pārkāpumiem VP ZRP Jēkabpils iecirkņa teritorijā tika reģistrēti 85 notikumi, no kuriem 7 notikumus reģistrēja Jēkabpils pilsētas pašvaldības policija. Par mājsēdes ierobežojumu neievērošanu 37 personām tika piemēroti naudas sodi 100 eiro apmērā. Lielākais piemērotais sods bija 500 eiro, kas tika piemērots kādam vīrietim par to, ka viņš 2.janvārī atkārtoti ignorēja noteiktos mājsēdes ierobežojumus.

VP ZRP Jelgavas iecirkņa apkalpojamā teritorijā par mājsēdes ierobežojumu neievērošanu tika uzsākti 79 administratīvā pārkāpuma procesi. Visvairāk – 19 iedzīvotājiem – tika piemēroti 100 eiro lieli naudas sodi, bet sodu apjoma ziņā lielākie tika piemēroti pieciem iedzīvotājiem – diviem – 800 eiro, trim – 1000 eiro un vienam (trešais sods) – 1 500 eiro.

Lielākie sodi tika piemēroti iedzīvotājiem par apzinātu un klaju noteikumu pārkāpšanu, kā arī bravūrīgas un konfliktējošas uzvedības dēļ.

Tā, proti, 2.janvārī Jelgavā, Rīgas ielā, pulksten likumsargi apturēja 1972.gadā dzimušu vīrieti, kurš brauca ar velosipēdu. Pārbaudes laikā tika noskaidrots, ka viņš ir alkohola reibumā un atrodas ārpus savas dzīvesvietas bez aizpildīta apliecinājuma. Tā kā vīrietis izturējās izaicinoši, nekaunīgi un konfliktēja, likumsargi viņam piemēroja 1 000 eiro lielu naudas sodu, kā arī papildus uzsāka vēl vienu administratīvā pārkāpuma procesu par braukšanu ar velosipēdu, esot alkohola reibumā. Savukārt vienam jelgavniekam – 1985.gadā dzimušam vīrietim – 2 dienu laikā par pārvietošanās aizlieguma neievērošanu tika piemēroti 3 sodi – 50, 1000 un 1500 eiro apmērā.

Visvairāk notikumu gadumijas brīvdienās mājsēdes kontroles pasākumu laikā tika reģistrēti VP ZRP Aizkraukles iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 125. Mazākie sodi – 10 eiro apmērā tika piemēroti 13 personām, viens iedzīvotājs nopelnīja 1 500 eiro lielu naudas sodu, trijiem likumsargi piemēroja 1 000 eiro lielu naudas sodu, 2 iedzīvotājiem nāksies soda naudā samaksāt 800 eiro, bet visvairāk – 41 personai – tika piemēroti naudas sodi 200 eiro apmērā.

Aizkraukles iecirkņa apkalpojamā teritorijā gadumijas karstais punkts bija Pļaviņās, kur iedzīvotāji ļoti atklāti demonstrēja savu likumnepaklausību. 31.decembrī aptuveni stundu pirms pusnakts Robežu ielā, ārpus savas dzīvesvietas atradās 1973.gadā dzimusi sieviete, kura sarunā ar policistiem apgalvoja, ka ierobežojumi uz viņu neattiecas, kā arī pauda gatavību turpināt savas darbības. Likumsargi viņai piemēroja naudas sodu 1 000 eiro.

Pēc neilga laika – 1.janvārī 18 minūtes pēc pusnakts konfliktu ar policistiem uzsāka 1976.gadā dzimis vīrietis, kurš nepakļāvās darbinieku likumīgajām prasībām, kā arī atteicās nosaukt savus personas datus. Viņam tika piemērots 1 500 eiro liels naudas sods. Tajā pašā naktī pulksten 3.01 pēc policistu aizrādījuma 1966.gadā dzimis vīrietis turpināja atrasties publiskā vietā un ignorēja norādījumus doties uz savu dzīvesvietu, kā arī izteica draudus policistiem.

Par šādu uzvedību viņam tika piemērots naudas sods 1 000 eiro apmērā.

Tāpat 4.janvārī ceturksni pēc pusnakts 1955.gadā dzimis vīrietis ignorēja vairākkārtējus policistu aizrādījumus un provocēja uz konfliktu, tādējādi nopelnot 800 eiro lielu naudas sodu.

31.decembrī pulksten 23.05 Jaunjelgavā 1986.gadā dzimis vīrietis vadīja transportlīdzekli, būdams alkohola reibumā. Viņam tika piemērots 1 000 eiro liels naudas sods, kā arī uzsākts kriminālprocess par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā. Savukārt nesadarbošanās ar likumsargiem un aizbēgšana no notikuma vietas Skrīveros, Dīvajas ielā, beidzās ar 800 eiro lielu soda naudu 1991.gadā dzimušam vīrietim.

Valsts policija atgādina, ka arī šīs nedēļas nogalē no 8. līdz 10.janvārim arī ir noteikta mājsēde, kuras laikā sadarbībā ar pašvaldību policiju, Valsts robežsardzi un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tai skaitā Zemessardzi pastiprināti uzraudzīs, vai tiek ievērotas ārkārtējās situācijas noteiktās drošības prasības. Jāsaprot, ka šīs prasības ir nepieciešamas vīrusa izplatības mazināšanai un sabiedrības veselības labad.

youtube icon
Abonēt youtube