Aivars Lembergs. Ekrānšāviņš no preses konferences

«Ak, šīs ASV sankcijas Aivaram Lembergam! Tauta par tām būtu piemirsusi, ja vien pats Lembergs spētu reiz rimties par tām runāt. Taču, ak vai, viņš nespēj. Vairākkārt decembrī, arī janvārī turpina. Tikko pats paziņoja, ka par sevi ASV failos esot saskaitījis paša pastrādātus 43 smagus noziegumus! Nav maz. Tomēr ASV pusei neesot pierādījumu. Viņš tos neredzot vai arī neprotot ASV rakstus lasīt. Tāpēc aicina ķerties pie lietas ikvienu, kurš prot. Viņš gan ir deklarējis, ka tādi, kas atradīšot pierādījumus par viņa noziegumiem, ka tādu veiksminieku nemaz nevarot būt. Jo viņš, Lembergs, pat ziedlapiņu neesot atļāvies paņemt no puķes, kas rotā Ventspils pilsētas domes darbagaldu,» savu viedokli pauž Ventspils pilsētas domes deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.

«Iespējams, ka ziedlapiņu Lembergs tiešām nav ņēmis. Kam viņam tāda, ja gadu gaitā no domes, pašvaldības un no viņa atkarīgo kabatām ir varējis pagrābt miljoniem latu, dolāru, eiro? Piemēram ar abu ASV sankcionēto biedrību Ventspils Attīstības aģentūra un Biznesa attīstības asociācija starpniecību,» stāsta Kristovskis. Viņš norāda, ka nav noslēpums, ka tikai šīs falšās, butaforās biedrības vien Lembergam gadu gaitā radījušas ienākumus vairāk nekā 4 miljonu eiro vērtībā. «Vērts piebilst, ka tieši šīs, liela apmēra naudas atmazgāšanai un legalizēšanai radītās biedrības, ir Lemberga izcilās turpat 7 tūkstošus eiro mēnesī vērtās pensijas izcelsmes pamats. Domāju, ka katrs Ventspils pensionārs varētu padomāt, ko savā dzīvē darīja tik nepareizi un «stulbi», ka vecuma galā nesaņem pat ne desmito daļu no viņu padevīgā kalpa Lemberga pensijas.»

Kristovskis turpina: «Kamēr ikviens pārlasa un pārdomā iepriekšējā rindkopā izlasīto netaisnību, varu izteikt tikai nožēlu, ka ASV OFAC sankciju Lembergam piemērotāji, kas atrodas viņpus okeāna, nav spējuši pamatojumu sarakstīt kā nākas. Lembergs neslēptā sajūsmā norāda, ka sankciju pamatā esot kādas kundzes sūdzība no Norvēģijas. Taču, pat ja informācijas avots būtu bijis tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Lembergam nodotie ASV faili vai to daļa dod viņam iespēju sankciju notikumu pārvērst publiskā farsā. Humoru mīlot, Lembergs sevi ir pieteicis pat par trauksmes cēlāju, prasa KNAB izmeklēt ASV OFAC sankciju piemērošanas pamatotību.»

«Tomēr šie prieki var izrādīties īslaicīgi,» vērtē deputāts. Viņš arī atzīmē, ka «protams, tas ir atkarīgs no KNAB, no Ģenerālprokuratūras apetītes strādāt». «Jo ne tikai Lembergs, bet arī mēs, četri Ventspils pilsētas domes mazākuma deputāti, esam iesnieguši savu trauksmes cēlāju ziņojumu. Turklāt tas ir paveikts kādu brīdi iepriekš, pirms aizvadītā gada 9.decembra, kad Lembergs trauksmes cēlājs iesniedza sūdzību KNAB par Lembergu oligarhu. Turklāt varu apliecināt, ka mūsu iesniegtie pierādījumi noteikti ir stiprāki par tiem, kas tantei no Norvēģijas, par tiem, uz kuriem, iespējams, atsaucies tieslietu ministrs Bordāns.»

Ventspils pilsētas domes mazākuma deputātu ieskatā, nav nepieciešams izmeklēt visus Lemberga saskaitītos 43 viņa izdarītos un viņa paša kā smagus novērtētos noziegumus.

Ja KNAB tiešām vēlētos vainīgās personas saukt pie likumā paredzētās atbildības, pietiktu ar četriem pieciem, pašiem raksturīgākajiem ietekmes un finanšu noziegumiem, kurus izvērtēt, celt apsūdzību, uz kuru pamata tiesāt, uzskata Kristovskis.

Viņš vērtē, ka patiesībā pietiktu, ja KNAB un Ģenerālprokuratūra apskatītu ASV OFAC sankcijām līdz ar Lembergu pakļauto viņa vadīto biedrību Ventspils Attīstības aģentūra (VAA). «Noziedzīgā shēma ir pavisam vienkārša. Lai Lembergs varētu iegūt, piesavināties turpat 100 tūkstošus eiro lielus ienākumus gadā, tiek izveidota biedrība VAA.»

Pilnu Ģirta Valda Kristovska viedokli lasiet ziņu portālā BNN.

youtube icon
Abonēt youtube